Onze Lieve Vrouw ter Linde keert terug naar Uden om troost te bieden

Ooit lang geleden, niemand weet meer wanneer, werd in Uden een Mariabeeld gevonden in een lindeboom: Onze Lieve Vrouw ter Linde. In 1358 is voor het eerste sprake van het beeld en wanneer later, in de tijd van de contrareformatie de Kruisheren zich in Uden vestigen, ontfermen zij zich over de Mariaverering. In 1712 bouwen zij speciaal voor het beeld een achthoekige kapel op de plaats waar de oude lindeboom zou hebben gestaan. Deze situatie veranderde in 1904 toen de kruisheren een nieuw kloostercomplex bouwden, met een nieuwe kapel. In 2009 vertrokken de kruisheren uit Uden en kwamen klooster en kapel in eigendom van Brabant Zorg. Mede dankzij de inzet van de kruisheren was Uden gedurende enkele eeuwen een belangrijke bedevaartplaats waar mensen van heinde en verre kwamen bidden om genezing. Door de opkomst van Kevelaer en Handel als bedevaartsoorden en door de Franse Revolutie kwam hier de klad in, maar lokaal bleef Onze Lieve Vrouw ter Linde.

Het beeld van Onze Lieve Vrouw ter Linde in vol ornaat, vanaf 28 juli weer te bewonderen in museum Krona in Uden.

Het cultusbeeld uit de kapel werd na het vertrek van de kruisheren ondergebracht in Museum Krona, toen nog Museum voor Religieuze Kunst in Uden. In de kapel kwam een replica en de votiefgaven uit de kapel werden opgeborgen en kregen in 2018 ook een plaats in het museum.. Het houten beeld dateert van ongeveer 1525 en is mogelijk een oude kopie van het originele beeld. Er is echter ook een stenen beeld dat al rond 1400 zou zijn gemaakt.

Het beeld was uitgeleend voor de tentoonstelling Allemaal wonderen die vanaf 28 februari tot en met 23 augustus 2020 te zien is in Museum Catharijneconvent in Utrecht. Juist toen die expositie begon, sloeg corona toe in Nederland, en op weinig plaatsen heviger dan in Uden en omgeving. Onder die omstandigheid is troost hard nodig en werd Onze Lieve Vrouw ter Linde node gemist. In overleg met het museum in Utrecht is dan ook besloten het beeld eerder terug te halen en in de bedenzaal van Museum Krona een ereplaats te geven. Vanaf dinsdag 28 juli 2020 is Onze Lieve Vrouw ter Linde weer thuis als ‘Moeder van Troost’. In Utrecht wordt haar plaats ingenomen door de Heilige Corona, en dat is geen grap. Corona van Egypte is een martelares uit de tweede eeuw en patroonheilige van de schatjagers, gokkers en andere geldbeluste sujetten. (lt)

www.museumkrona.nl

Kapelgemeenschap.nl

Reacties (2)

  1. Arnold Verplancke schreef:

    Interessant weer.

  2. Karl W.J.M. Tax, WZn. schreef:

    L.S.,
    Hartelijk dank voor het interessante artikel, doet goed dit te hebben gelezen, om persoonlijke en algemene redenen. Ik bezit zelf ene replica van het beeldje dat ik bij mijn promotie van mijn vrouw en beide kinderen ten geschenke heb gekregen. Het is goed dat het ‘echte’ OLVrouwke weer terug is in Uden en zal het zeker ninnenkort weer eens gaan opzoeken!
    KT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *