Parade Brabantsedag dit jaar alleen in Legosteentjes

Geen optocht in augustus dit jaar door de straten van Heeze, wel een prijsuitreiking. De Stichting Vrienden Wagenbouwers bedacht een creatieve uitdaging nu de Brabantsedag vanwege corona dit jaar niet doorgaat. Door het populaire tv-programma Lego Masters kwam zij op het idee alle zestien groepen wagenbouwers te vragen een eigen wagen uit het verleden na te bouwen in Legosteentjes.

De wagenbouwers reageerden enthousiast. Op 1 juli konden alle groepen een stapel dozen ophalen in dorpshuis ’t Perron. Voor iedere groep zijn er vijftienduizend Legosteentjes waarmee zij de komende weken aan de slag kunnen. Het laatste weekend van augustus wordt het resultaat tentoongesteld in de etalages van winkels in Heeze. Op de laatste zondag van augustus, de dag dat normaal de parade door de straten trekt, is de prijsuitreiking. Ook het publiek mag een stem uitbrengen. De publieksprijs wordt uitgereikt in september.

‘De 63ste Brabantsedag Heeze is in 2021’ kopte de organisatie in een persbericht dat direct na de persconferentie van Mark Rutte op dinsdagavond 21 april 2020 uitging. De drieënzestigste editie stond gepland voor 30 augustus aanstaande. Het evenement is nu verschoven naar volgend jaar.

Deelnemers aan de alternatieve Brabantsedag bij de dozen met Legosteentjes waarmee ze hun wagen gaan bouwen. Foto’s > PPM Photography

‘Met pijn in het rood-wit geblokte hart voldoet het bestuur van Stichting Brabantsedag noodgedwongen aan het landelijk afgekondigde verbod op evenementen deze zomer. Het is uitstel door overmacht; Brabantsedag is normaliter synoniem voor elkaar omarmen en saamhorigheid. Volgend jaar hopen we van ganser harte als vanouds met duizenden bouwers, acteurs, vrijwilligers en bezoekers bij elkaar te kunnen en mogen komen in Heeze. De vergaande voorbereidingen en reeds gepleegde inspanningen zijn gelukkig niet helemaal voor niets geweest. Met Verve, over zestien schilders en hun kunstwerken met wortels in het Hertogdom Brabant, blijft fier overeind als het thema van de eerstkomende Brabantsedag.’

Samenleving

Voorzitter Boukje van Ettro zei eind april: “We zijn met z’n allen in een rare situatie beland. Voor Heeze is het heel jammer dat de parade niet door kan gaan. De Brabantsedag is heel belangrijk voor de samenleving hier.” Een groot deel van de inwoners besteedt de zomermaanden aan het bouwen van de wagens en het maken van de kostuums. De Lego-actie zorgt weer voor saamhorigheid en in kleine groepjes kan er aan de miniatuurwagens worden gewerkt.

In de parade van de Brabantsedag worden grote of kleine gebeurtenissen uit het verleden tot leven gebracht. Nu de Lego-parade een terugblik geeft van wagens uit het verleden, krijgt het begrip ‘historie’ een extra betekenis. (IvB)

www.brabantsedag.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *