Digitale uitreiking van de Zachte G-prijs 2020 voor streektaal

De Zachte G-prijs is een prijs die de provincie via Erfgoed Brabant sinds 2013 – maar niet jaarlijks – uitreikt voor bijzondere prestaties op het gebied van ‘de Brabantse streektaal’, ofwel dialect. De prijs bestaat uit een geldbedrag van duizend euro en een kunstwerk in de vorm van een grote G en is bedoeld ‘als stimulans voor het verder uitdragen van de gelauwerde activiteiten’. Voorbeeldigheid en verdienste zijn de criteria en zowel individuen als groepen kunnen in aanmerking komen.

De eerste winnaar was in 2013 Petra Robben met het project de Taal van Tilburg. In 2015 volgden Piet van Esch, Danker Jan Oreel en Henk Wittenberg die meerdere publicaties en projecten realiseerden om dialect positief onder de aandacht te brengen. En in 2018 ging de Zachte G naar Mientje Wever uit Boxmeer en Adrie Hoppenbrouwers uit Rucphen (oorspronkelijk Zundert) die elk op eigen wijze het dialect provinciebreed onder de aandacht brengen. De winnaar(s) van 2020 worden donderdag 18 juni bekend gemaakt. De jury bestaat uit Tim van den Avoird, Gerlaine Jansen en Yoïn van Spijk en heeft de keuze uit drieëntwintig genomineerden.

Het plan was dat deze prijsuitreiking zou plaatsvinden in een theatraal programma in De Leest in Waalwijk, maar dat is nu door de coronamaatregelen niet mogelijk. In plaats daarvan gebeurt dit nu in een livestream-uitzending op donderdagavond 18 juni, van 20.00 tot 21.15 uur. Het programma wordt gepresenteerd door Joep Trommelen, in samenwerking met Jos Swanenberg en muzikaal omlijst door Legs Boelen en Peter Verhoeven. Wie hiervan getuige wenst te zijn, kan zich aanmelden bij Erfgoed Brabant: info@erfgoedbrabant.nl of telefonisch 073-615.6262. (lt)

www.erfgoedbrabant.nl/projecten/zachte-g-prijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *