KONT liet kunstenaars op afstand met elkaar daten. Het resultaat: KÖNT Corona

KONT is inmiddels veel meer dan een slow magazine dat eenmaal per jaar verschijnt. Gangmaker en hoofdcurator Griet Menschaert organiseert ook al enige tijd slow dates tussen kunstenaars. Als gevolg van corona konden de slow dates die op 23 april 2020 zouden plaatsvinden in TAC in Eindhoven niet doorgaan. Contact via beeldbellen zou voor de hand liggen, maar Menschaert en haar team kozen voor een analoge oplossing.

door Irma van Bommel

KONT magazine komt éénmaal per jaar uit. Daarvoor worden dan kunstenaars uitgenodigd mee te doen. Vaak gaat het om langdurige trajecten, waarbij kunstenaars uit verschillende disciplines samen iets maken of op elkaar reageren. Daarnaast organiseert het team van KONT zogenaamde slow dates tussen kunstenaars, ook weer van verschillende disciplines, speciaal voor kunstenaars die hun netwerk willen vergroten. Daarvoor kunnen kunstenaars zich aanmelden. Kennelijk is er een behoefte aan deze vorm van netwerken, want per keer reageren er tussen de twintig en dertig kunstenaars.

“Als gevolg van corona gingen de geplande slow dates op 23 april in TAC niet door”, vertelt Griet Menschaert. “Het lag natuurlijk voor de hand om dates via beeldbellen door te laten gaan, maar wij hebben gekozen voor de analoge weg, via de post. Per post ontvingen de kandidaten een briefing met een telefoonnummer van hun ‘date‘.”

Een overzicht van de bijdragen van de kunstenaars voor KÖNT corona.

Telefoonnummer

Kunstenaars van verschillende leeftijden en uit verschillende disciplines deden mee: beeldend kunstenaars, schrijvers, fotografen, choreografen en meer. Zij kregen een telefoonnummer zonder vermelding van naam. En de opdracht om op donderdagavond 23 april om 19 uur te bellen naar de ‘date’. De deadline voor het insturen van het werk of verhaal (ook weer per post) was 30 april.

Het verhaal moest beginnen met ‘Hallo, ik ben Corona’.

Deelnemers konden als duo iets maken of ieder apart een bijdrage inzenden. De enige restrictie was dat het werk plat moest zijn en op A5-formaat moest worden aangeleverd. Van de achtentwintig kandidaten hebben er vijfentwintig werk ingezonden. Een hoge ‘opkomst’. Alle inzendingen werden gescand en door middel van een fotokopieerapparaat is een boekje gemaakt dat de titel KÖNT Corona meekreeg. Geen magazine maar een zine.

Aan dit zine hebben ook medewerkers van KONT meegedaan. Jolanda Kooijmans is mede-curator van het komende nummer van het magazine en Janine Hendriks is de vormgever ervan. Ook Floor Hofman is een vaste bekende van KONT. Zij realiseert de documentaire How Does KONT Feel. Het is interessant te zien hoe verschillend kunstenaars reageren op de nieuwe bedreiging door het coronavirus. Zowel in beeld als in tekst loopt het uiteen van komisch tot aangrijpend.

Tekening bovenaan > Marina Provatidou.

KONT04 ‘The City as a Baby/De stad als baby – case study Eindhoven’ komt naar verwachting uit op 18 september 2020. 

KÖNT Corona verscheen in drie kleuren en is te bestellen via kontmagazine.nl of via shop@kontmagazine.nl (€ 9,75).

© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *