Onderweg: Ron & Lana

door Joep Eijkens

Het zonovergoten marktplein ligt er volkomen verlaten bij als ik iemand aan zie komen fietsen met voorop aan zijn stuur een mandkooi en daarop iets wat even lijkt op een gewei. In de kooi zit een mooie vogel met een borst die minstens even roze is als het roze T-shirt van de man. Ron van Houtum heet hij en zijn vogel luistert naar de naam Lana. “Het is een gala rosé kaketoe afkomstig uit Australië.”

Lana is nu vijf jaar oud. “Drie jaar geleden kreeg ik haar van vrienden die in die tijd hun kost verdienden met een oliebollenkraam op de kermis. Zij konden haar niet meer de aandacht geven die ze verdient en vroegen mij of ik haar wilde hebben.” Van Houtum heeft er geen enkel probleem mee om samen met zijn kaketoe op de foto te gaan. Integendeel, hij neemt er graag de tijd voor. Als hij de vogel uit de kooi haalt, wordt duidelijk waar het ‘stuurgewei’ voor dient: daar kan Lana mooi op zitten. Maar ook het hoofd van haar baasje blijkt een mooie uitkijkpost.

De vierenvijftigjarige Tilburger heeft twee kinderen en een kleindochter en woont op zichzelf. “Mijn relatie is anderhalf jaar gelden uitgeraakt door omstandigheden.” In 2015 werd hij getroffen door een herseninfarct. Hij volgt nu dagbesteding bij een instelling die zorg biedt aan onder anderen mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Knutselen, een beetje klussen rond het huis en met Lana op pad gaan zijn z’n grootste hobby’s. Vroeger verdiende hij een goede boterham als ‘instructeur op de bouwopleiding’. Maar ook was hij een tijdlang actief als vrijwilliger bij het jongerenwerk.

“Het is een gala rosé kaketoe afkomstig uit Australië.”

Terugkomend op het onderwerp van zijn kaketoe, blijkt dat Lana niet altijd even gemakkelijk en gezeglijk is. Van Houtum: “Lana eist volledige aandacht en als je niet uitkijkt sloopt ze alles. Ze is best wel egoïstisch en kan ook haast jaloers zijn. Niemand mag dan bij mij in de buurt komen. Vooral vrouwen niet. In de tijd dat ze nu bij mij woont, is ze zich steeds sterker aan mij gaan hechten: ze voelt echt als mijn maatje. Soms zet ik haar bij mensen of kinderen op de schouder. En dan is het altijd mooi om die blik te zien in hun ogen. Dat geeft me een fijn gevoel. Lana is een dame.”

Kaketoes kunnen veertig jaar oud worden, weet Van Houtum. Hij sluit niet uit een andere vogel te nemen, mocht Lana onverhoopt eerder dood gaan. “Ik vind het een geweldige vriendin, een toevoeging aan mijn leven.”

© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *