Tilburgs Mediafonds steunt journalistiek project factchecken van Fontys

Het Tilburgs Mediafonds steunt een factcheckproject van de Fontys Hogeschool Journalistiek met een bijdrage van ruim 19.000 euro. Onder de naam FactoryTilburg trekken studenten na de zomervakantie de wijken in om beweringen of veronderstellingen van bewoners te toetsen op hun waarheidsgehalte.

Om te weten wat er in de lokale samenleving speelt, steken de studenten-factcheckers hun licht op in buurthuizen, bij inspraakavonden, sportwedstrijden, kerken en moskeeën en andere plekken waar mensen samenkomen. Ze leggen de aanwezigen vragen voor als: Wat klopt er in hun ogen niet? Waar zetten zij vraagtekens bij? Wat willen ze uitgezocht hebben?

Als het initiatief aanslaat, biedt FactoryTilburg workshops aan waarin buurtbewoners leren hoe zij met handige middelen zelf claims, foto’s en video’s kunnen toetsen. FactoryTilburg wil bewoners op deze manier betrekken bij het publieke debat en hen uitrusten met de kennis en vaardigheden om informatie te checken.

Onafhankelijk

De Stichting Stimuleringsfonds voor Tilburgse Journalistiek beschikt over een budget van 150.000 euro (in twee jaar tijd te besteden) dat door de gemeente Tilburg ter beschikking is gesteld, maar opereert volledig onafhankelijk van de lokale overheid. De oprichting van dit fonds komt voort uit de zorg over de moeilijke positie waarin de traditionele lokale media verkeren, mede door dalende advertentie-inkomsten en dalende oplagecijfers. Uitgevers zien zich gedwongen om te bezuinigen op de omvang van redacties. In december 2019 kondigde het zelfstandige huis-aan-huisblad De Tilburgse Koerier aan na 63 jaar de handdoek in de ring te gooien.

De gemeente Tilburg vindt dat goede lokale media onontbeerlijk zijn voor inwoners en instituties. Bewoners moeten toegang hebben tot betrouwbare en onafhankelijke media. Journalisten zijn er voor om (overheids)instellingen en bedrijven kritisch te volgen. Het mediafonds moet daarbij een handje helpen. Ook de gemeenten Leiden, Groningen en Delft hebben een mediafonds ingesteld.

Het Tilburgs Mediafonds heeft in 2019 zes aanvragen voor journalistieke projecten gehonoreerd, voor in totaal ruim zestigduizend euro. (en)

Meer informatie bij het Tilburgs Mediafonds

Lees ook in Brabant Cultureel 
Hoogleraar Bart Brouwers: Kranten zijn hun machtspositie kwijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *