Nieuwe gedeputeerde Van Pinxteren: cultuur juist nu keihard nodig

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) heeft zaterdag 30 mei een werkbezoek gebracht aan Noord-Brabant. Zij liet zich in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch bijpraten door vertegenwoordigers van cultuurpodia over de gevolgen van de coronacrisis. Ook de cultuurwethouders van de vier grote steden waren daarbij aanwezig. De nieuwe gedeputeerde voor cultuur Wil van Pinxteren, die de laatste weken vanuit de cultuursector fel bekritiseerd is vanwege aangekondigde bezuinigingen, maakte eveneens zijn opwachting.

Volgens een persverklaring, uitgegeven door Theaterfestival Boulevard dat het initiatief nam voor de ontmoeting, zou gedeputeerde Van Pinxteren de grote maatschappelijke betekenis van kunst en cultuur benadrukt hebben. “Ik ben me bewust van alle culturele ontwikkelingen die er in Brabant zijn geweest, er is heel veel hier, ik zie ongelooflijk veel passie en betrokkenheid”, zo staat in de persverklaring te lezen. En: “Cultuur is het cement van de samenleving, en ik zie dat dat dreigt weg te vallen. De samenleving heeft cultuur juist nu keihard nodig.”

In een grote kring, vanwege het coronavirus, spraken vertegenwoordigers van cultuurpodia met minister Van Engelshoven. Foto’s Karin Jonkers

In de Verkadefabriek werd over de volle breedte van de podiumkunstendisciplines gekeken naar de uitdagingen voor de sector, van opleiding en talentontwikkeling tot (inter)nationale top. Betrokkenen bespraken de impact van de corona-maatregelen op studenten, op produceren en (internationale) optredens. Ook de ontwikkelingen bij verschillende festivals en podia passeerden de revue.

Bij de aanwezige organisaties kwam het begrip ‘solidariteit’ veelvuldig naar voren, aldus het persbericht. Solidariteit met en verantwoordelijkheid voor het veld, de makers en een breed publiek. Juist nu is samenwerking en inclusiviteit van belang voor de rol die cultuur speelt in de samenleving. De huidige, veelal digitale, initiatieven zijn een mooie toevoeging, maar kunnen nooit een vervanging worden van de live ontmoeting. Makers en organisaties hopen dat Brabant een voortrekkersrol in deze belangrijke functie kan behouden. Bovenal werd besproken hoe Brabant haar innovatieve kracht en de vele samenwerkingsverbanden kan inzetten om na een periode van verplichte stilstand te bouwen aan het podiumkunstenveld van de toekomst. (en)

Lees hier het persbericht van Theaterfestival Boulevard 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *