Documentaire over De Veulpoepers bij Omroep Brabant

De documentaire De hippies van Beek over de maatschappijkritische folkpopband RK Veulpoepers BV is zondag 31 mei en maandag 1 juni 2020 te zien bij Omroep Brabant. Begin maart ging de film in première en trok vervolgens uitverkochte zalen. Vanwege de uitbraak van de coronacrisis kwam daar abrupt een eind aan.

De documentaire over deze legendarische muziekgroep, met haar wortels in de jongerenscene van Hilvarenbeek in de jaren zeventig, schetst de glorieuze opkomst, maar ook de bijna onvermijdelijke neergang. De band viel in 1982 door onderlinge ruzies uiteen. Ook het idee om als collectief te wonen en te werken overleefde de tijd niet. Een poging in 1996 om de groep nieuw leven in te blazen had maar kortstondig succes. In de documentaire, gemaakt door Frank van Osch en Joris Hendrikx, komen alle nog in leven zijnde hoofdrolspelers aan het woord.

De Veulpoepers tijdens een straatoptreden in Gent. Jaartal onbekend.

De documentaire kreeg goede kritieken. Paul Zoontjens omschreef in een recensie op Brabant Cultureel De Veulpoepers als een ‘Brabants cultuurfenomeen’. “De film is gecomponeerd uit een samenstel van (…) beelden en interviews van voormalige bandleden, en foto’s en films uit het archief van Zjef Naaijkens. De documentaire schetst op voortreffelijke en onderhoudende wijze een beeld van een tijd die er niet meer is en stuurt de kijker naar huis met vragen over zijn of haar eigen jeugd. Het is een aanrader voor hen die in de jaren zeventig en tachtig de Brabantse tijd bewust hebben meegemaakt, maar ook voor hun kinderen of jongere nichten en neven.” (en)

Uitzending op het open kanaal van Omroep Brabant zondag 31 mei om 10.40 uur en maandag 1 juni om 20.30 uur. Op maandag kan de documentaire ook bekeken worden via deze livestream.

De documentaire draait, door versoepeling van de coronamaatregelen ook weer in de filmtheaters Cinecitta in Tilburg en LUX in Nijmegen.

Van Osch Films

Lees hier de bespreking van de documentaire ‘De hippies van Beek’ op Brabant Cultureel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *