Directeur Van Abbemuseum ‘extreem teleurgesteld’ in cultuurbeleid provincie

De aangekondigde bezuinigingen op de uitgaven voor kunst en cultuur door de provincie Noord-Brabant, zijn helemaal verkeerd gevallen bij de directeur van het Van Abbemuseum Charles Esche. Hij is ‘extreem teleurgesteld’ in het cultuurbeleid van het nieuwe provinciebestuur.

De directeur komt met die kritiek in het nieuwe videoprogramma van het Van Abbe, waar kijkers vragen kunnen voorleggen aan Esche. Maandag 18 mei 2020 – internationale museumdag – was de eerste live uitzending via Facebook. Met dit programma wil het museum de betrokkenheid van het pubiek vergroten. Een van de ingestuurde vragen ging over het cultuurbeleid van de provincie.

In zijn antwoord waarschuwde Esche ervoor dat wat nu regionaal gebeurt, zich ook op nationaal niveau kan voordoen. “We moeten waakzaam zijn”. Het is volgens de directeur de plicht van een overheid om met alle belangen rekening te houden, dus ook die van kunst en cultuur. Door te bezuinigen neemt de provincie afstand van die verantwoordelijkheid. ‘En dat moeten we niet accepteren’. 

De aankondiging van de uitzending, in het Engels met ondertiteling, op Facebook. Foto > screenshot

Directeur Esche vindt het wel positief dat de plannen van de provincie de culturele sector weer bij elkaar heeft gebracht. “Om te proberen de betekenis van cultuur van de regio uit te drukken, en dat Brabant trots mag zijn op zijn culturele instellingen, kunstenaars, makers, ontwerpers en op alle mensen die bijdragen aan een bloeiende culturele omgeving in dit deel van de wereld”.

In de video zet Esche, in antwoord op een vraag van een kijker, ook uiteen wat de koerswijziging is van het Van Abbemuseum. Meer dan in voorgaande decennia is er een oriëntatie op Eindhoven en omgeving en gaat men op zoek naar verbindingen op allerlei niveaus in de lokale samenleving. Het museumbeleid zou niet moeten draaien om wat curatoren of de directie belangrijk vinden om te laten zien, maar om wat er leeft bij de inwoners van Eindhoven. 

Koerswijziging

Esche gelooft erg in het concept van het ‘verspreide museum’. Dat is een museum dat op uiteenlopende locaties in de stad onderdeel uitmaakt van het hedendaagse leven. Voor veel mensen is het betreden van een monumentaal museum immers een hoge drempel. 

Als het aan hem ligt zou het gebouw waarin het Van Abbe nu gevestigd is, mogen worden opgedoekt. Maar de directeur beseft dat dat een ‘onrealistische droom’ is. (en)

De uitzending is te zien op Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *