Ingrid Simons genomineerd voor de Senefelder Award 2020

Beeldend kunstenaar Ingrid Simons uit Eindhoven staat bekend om haar expressieve schilderijen. Die ogen bijna abstract, maar zijn toch herkenbaar als landschappen. Ook in de grafische wereld is zij thuis. Ze werkt parttime als adviseur grafische technieken bij Beeldenstorm / Daglicht in Eindhoven. Behalve dat zij daar andere kunstenaars begeleidt, experimenteert ze ook zelf met allerlei druktechnieken. Dat doet zij ook in het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard, een museum met een atelier dat is gespecialiseerd in de lithografie. Het is handig dat haar schildersatelier zich in hetzelfde pand bevindt als dit museum.

Samen met meesterdrukker Gertjan Forrer experimenteert Simons de laatste jaren in het Steendrukmuseum met lithografie op groot formaat (XXL), dus op een heel grote lithosteen. Simons stuurde een van haar werken in voor de internationale Senefelder Award 2020 en nu blijkt zij een van de genomineerden te zijn.

Ingrid Simons bewerkt een zeer groot formaat lithosteen. Foto > Gertjan Forrer

De Senefelder Award is in 1975 in het leven geroepen ter nagedachtenis aan Alois Senefelder (1771-1834), de uitvinder van de lithografie. De prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt aan kunstenaars die experimenteren met de techniek van de lithografie of een combinatie van lithografie met een andere vlakdruktechniek zoals offset. Eerdere winnaars waren onder meer Bruno Bruni, Jim Dine, Ernst Hanke, Oskar Koller, Christian Kruck, Paul Wunderlich en Bard Verbaenen.

Ingrid Simons met een afdruk van de lithosteen. Foto > Gertjan Forrer

Dit jaar waren er 134 inzendingen, voornamelijk van kunstenaars uit Europa, maar ook wel uit andere werelddelen. Slechts enkele kunstenaars zijn genomineerd, van wie Ingrid Simons er dus een is. Op 12 mei 2020 wordt de uitslag bekendgemaakt. Er worden dan drie winnaars aangewezen. Die ontvangen een geldprijs en hun werken worden samen met die van de andere genomineerden in de zomermaanden tentoongesteld in het Haus der Stadtgeschichte in Offenbach am Main (bij Frankfurt), de plaats waar Senefelder zijn eerste commerciële lithografiewerkplaats opende. De werken van alle genomineerden worden opgenomen in de collectie van de International Senefelder Foundation (ISS).

Foto’s van het ingezonden werk, een abstract landschap, mogen nog niet worden getoond. Foto’s van het maakproces laten echter voldoende zien dat Simons met experimenten op de lithografische steen haar schilderkunst dicht benadert. (ivb)

UPDATE 13 Mei 2020: Vanwege de coronacrisis wordt de uitslag van de Senefelder Award pas in het najaar verwacht

www.senefelderstiftung.de

Lees ook het Atelierbezoek over Ingrid Simons

www.ingridsimons.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *