Ellen Deckwitz wint met ‘onheilspellende’ dichtbundel E. du Perronprijs 2019

De E. du Perronprijs 2019 is toegekend aan Ellen Deckwitz (Deventer 1982) voor haar bundel Hogere Natuurkunde (Uitgeverij Pluim 2019). De jury bekroont een fascinerende en onheilspellende dichtbundel, waarin verschillende genres, stemmen en stemmingen met elkaar worden verweven. 

Aan het woord is een kleindochter die de stem van haar grootmoeder laat klinken en haar oorlogservaringen in Nederlands-Indië onder woorden probeert te brengen. Het levensverhaal wordt alleen in flarden verteld. Deckwitz’ verhalende poëzie laat zien hoe families getekend worden door een land van herkomst dat werd verwoest. Het leed en de veerkracht, ingewikkeld met elkaar verbonden, blijven bestaan in elkaar opvolgende generaties. Dit is een bundel die in een tijd van mondiale crisis troost en relativering biedt, aldus de jury. 

Ellen Deckwitz maakte afgelopen jaren naam als dichter. Ze won onder andere in 2012 de C. C. Buddingh-prijs voor De steen vreest mij. Haar boek Olijven moet je leren lezen, over het kunnen genieten van poëzie, werd een bestseller. Daarnaast presenteert ze geregeld poetry slams, won er zelf een aantal, haalde de finale van De slimste mens, en trekt de wereld over om nieuwe poëzie te ontdekken, aldus de uitgever. Ze maakt theater en schrijft daarnaast wekelijks columns in zowel NRC Handelsblad als De Morgen. In 2020 verschijnt haar non-fictie boek Echokamer.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een textielobject, ontworpen door studio ‘by aaaa’ (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en vervaardigd bij het TextielMuseum in Tilburg.
De andere genomineerden waren Stephan Enter met Pastorale en Asha Karami met Godface

De uitreiking is vanwege de coronacrisis uitgesteld naar het najaar en vindt plaats op 15 oktober 2020, aanvang 20.00 uur in de LocHal in Tilburg. Voorafgaand aan de uitreiking houdt Maxim Februari, winnaar van de P.C. Hooft-prijs 2020, de negende E. du Perronlezing met als titel ‘E. du Perron en de pseudo-identiteiten’. (en)

Foto auteur > Michiel Goossen

Voor tijden, programma en aanmelding, zie www.kunstlocbrabant.nl/eduperron2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *