Genieten van surrealistische kunst in verrassende doolhof Doloris’ Meta Maze

Een doolhof van veertig kamers met surrealistische kunst, genaamd Doloris’ Meta Maze. Het is gemaakt door de kunstenaarsgroep Karmanoia in een groot pand aan de Spoorlaan in Tilburg, een voormalig postkantoor. Onze jongste medewerkster Evy Lasschuit (17) nam een kijkje voordat de deuren vanwege de coronacrisis tijdelijk dicht gingen.

door Evy Lasschuit

Van te voren wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten van de Meta Maze. Is het een doolhof of een expositie? Of een combinatie van beide? De website laat niet veel los. Zo bouwt die mee aan het mysterie dat de makers van Karmanoia willen neerzetten.

We worden meegenomen, zonder telefoons of horloges – die moeten in een apart zakje – en aanvankelijk zelfs geblinddoekt. Een voor een mogen we de Maze betreden. Al snel bevind ik mij in een ruimte met verschillende deuren en met vragen op de muur zoals: wat is jouw eerste herinnering? Het fantasieland dat hierna volgt, heeft misschien wel te maken met de eigen vrije kinderlijke fantasie. Je wordt geplaatst in een nieuwe wereld waar met de nodige licht- en geluidseffecten een interessante sfeer wordt gecreëerd. Als Alice in Wonderland beweeg ik me verder door dit verrassende doolhof en hoor de bewonderende oh’s en ah’s uit mijn eigen mond ontsnappen. Ik glijd letterlijk door een donkere glijbaan een nieuwe wereld binnen.

Een impressie van Doloris’ Meta Maze.

De makers van Karmanoia zijn kunstenaars uit Berlijn waar zij al eerder een kunstdoolhof hebben gebouwd. In Tilburg werken ze samen met lokale kunstenaars. Ze spelen met je verbeelding, gevoel van tijd en van plek. Mijn richtingsgevoel is al belabberd en vragen zoals: ‘Kom ik hier wel uit?’ en ‘Ben ik hier eerder geweest?’ spoken al snel door mijn hoofd. Het voelt als twintig minuten en anderhalf uur tegelijkertijd. Steeds vind je nieuwe doorgangen en ontdek je kleine trappetjes of luikjes. Het vereist wel enig klimmen, klauteren en behendigheid om de Meta Maze door te komen. Maar ook dit haalt misschien een kinderlijk gevoel boven.

Een impressie van Doloris’ Meta Maze. Foto > Willeke Machiels

Eigenwijs als ik ben, probeerde ik het zakje dat ik meekreeg met mijn horloge erin, los te peuteren. Natuurlijk lukt dit niet door een mechanisme dat alleen buiten kan worden geopend. Dit laat ook weer zien hoe goed de makers van Karmanoia de ervaring van bezoekers inschatten. Zij trakteren ons op mooie kamers met fijne, maar ook met verwarrende sferen, van baarmoeders tot totaal steriele witte kamers. Als afsluiting op deze gekke, drukke zoektocht komen we in de laatste kamer die ik in één woord zou omschrijven als ‘rust’. Ik loop een boshuisje binnen, compleet met wollen AaBe deken en emaille soeppan. Op de achtergrond hoor ik de vogeltjes door de boxen fluiten en speelt een oude radio een liedje.

De Meta Maze in Doloris is zeker de moeite waard. Toch gaat het naar mijn mening meer om de grotere ervaring en het gevoel dat je tijdens de tocht krijgt, dan om de kunststukken zelf. Het is de bedoeling dat de Tilburgers zich de komende tien jaar nog in en over dit doolhof kunnen verwonderen. Ik vind het een tochtje genieten.

Gezien 15 maart 2020 te Tilburg. Vanwege de coronacrisis is Doloris’ Meta Maze tijdelijk gesloten.

Op het dak van het gebouw aan de Spoorlaan in Tilburg, waar ook Doloris’ Meta Maze huist, is het Rooftop restaurant. Foto > Zoontjens.

https://doloris.nl

www.facebook.com/KARMANOIA1/

© Brabant Cultureel 2020

Reacties (1)

  1. Marianne tolenaar schreef:

    Wat een boeiend verhaal!!! Zeker iets om te bezoeken.!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *