Drie nominaties E. du Perronprijs: Ellen Deckwitz, Stephan Enter en Asha Karami

De schrijvers Ellen Deckwitz, Stephan Enter en Asha Karami zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs 2019. De prijs wordt toegekend aan schrijvers, kunstenaars of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving. De uitreiking vindt plaats op donderdagavond 16 april 2020 in de LocHal in Tilburg. Dan houdt Maxim Februari de negende E. du Perronlezing met als titel ‘E. du Perron en de pseudo-identiteiten’.

Over de genomineerden schreef de jury onder meer:

Ellen Deckwitz (Deventer, 1982) ‒ Hogere Natuurkunde (Uitgeverij Pluim)

“[…] een fascinerende en onheilspellende dichtbundel, waarin verschillende genres, stemmen en stemmingen met elkaar worden verweven. Aan het woord is een kleindochter die de stem van haar grootmoeder (1921-2014) laat klinken en haar ervaringen in de oorlog in Nederlands-Indië onder woorden probeert te brengen. […] Deckwitz schreef een indrukwekkende dichtbundel die laat zien hoe volgende generaties getekend worden door een land van herkomst dat in oorlog raakte en werd verwoest. Het leed en de veerkracht, soms ingewikkeld met elkaar verbonden, blijven bestaan ook in volgende generaties.”

Links en rechts de genomineerde dichtbundels, in het midden de roman.

Stephan Enter (Rozendaal, 1973) ‒ Pastorale (Uitgeverij Van Oorschot)

“De roman Pastorale neemt ons mee naar de jaren tachtig, naar een fictief dorp, Brevendal, in het midden van Nederland. Het ene deel van het dorp is christelijk, de ‘Goede Herder en Zijn Kudde’, in het andere deel wonen ‘Ambonezen’ die proberen de cultuur die ze verloren zijn vast te houden. […] De roman laat zien hoe verschillende groepen naast elkaar leven, hoe stereotypische perspectieven van kracht zijn, en ook hoe de grenzen tussen de ene en de andere groep poreus blijken te zijn. Deze roman overtuigt omdat de beschrijvingen precies en gedetailleerd zijn […] De roman is Perronesk in de veelzijdigheid van personages en in de dialogen waaruit uiteenlopende opvattingen naar voren komen. […] Pastorale is intellectueel, literair en uitermate boeiend.”

Asha Karami (Leeftijd onbekend) ‒ Godface (Uitgeverij De Bezige Bij)

Godface biedt veelzijdige, levendige, geestige en ook vaak verontrustende gedichten. Deze poëzie gaat over van alles, van schuldsanering tot Suikerfeest, van liposuctie tot Aviko-ovenfriet. Maar bovenal gaat deze poëzie over taal en hoe die als banaal en verheven instrument ingezet kan worden om dagelijkse beelden en ervaringen uit te drukken. […] De dichter is tegendraads en scherp analytisch. Dit is poëzie zonder diepzinnigheid of traagheid. Rauw en levendig, en daarmee bestendig in een tijd waarin alles op social media gezegd kan worden, zonder dat daar inzicht te vinden is: ‘de overweldigende zekerheid / van een ondanks alle zichtbare veranderingen / permanent onzichtbaar onderliggend landschap’.”

Uitreiking

De E. du Perronprijs is een initiatief van de Universiteit van Tilburg, met steun van Kunstloc Brabant en de Gemeente Tilburg. De eerste winnaar in 1986 was Halil Gür. Daarna volgden onder anderen Hafid Bouazza (1996), Kader Abdollah (2000), Carl Friedman (2003), Adriaan van Dis (2008), Abdelkader Benali (2009), Illja Leonard Pfeijffer, Stefan Hertmans (2016), Margot Vanderstraeten (2017) en Jan Leyens (2018). (en)

De prijs wordt op donderdagavond 16 april uitgereikt tijdens de E. du Perronavond. De E. du Perronlezing wordt dit jaar gehouden door Maxim Februari. De avond vindt plaats in de Glazen Zaal in de LocHal aan de Burgemeester Brokxlaan 1000 in Tilburg. Voor meer informatie en aanmelding zie www.tilburguniversity.edu/duperronprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *