Fotocolumn: Boeken en cowboys

door Joep Eijkens

Joep Eijkens gaat nooit de deur uit zonder camera. Er valt onderweg ook zoveel te zien dat hij wil vastleggen – van bijzondere mensen tot rare plekken, van mooi licht tot kauwen in een kloostertuin. Voor Brabant Cultureel maakt hij deze rubriek waarin tekst en fotografie worden gecombineerd.

Tussen de boeken en de cowboys in de Brabanthallen

Het is en blijft een merkwaardige combinatie. Elk jaar vinden in het laatste weekend van januari in de Bossche Brabanthallen twee evenementen plaats die elk een geheel eigen publiek trekken. Aan de ene kant heb je de boekenbeurs van de Vincentiusvereniging in ’s-Hertogenbosch. Voor boekenliefhebbers een Walhalla waar voor een habbekrats duizenden tweedehandsboeken te koop zijn en waar de kans op mooie vondsten zeker niet denkbeeldig is. Goed, enkele boeken zijn behoorlijk aan de prijs, maar je weet dat het voor een goed doel is. Dus wee degene die zeurt. Ditmaal, de zesenveertigste editie alweer, gaat de opbrengst naar de Amara Foundation, een opvanghuis van (ouderloze) kinderen in Kisumu, Kenia.

Een paar hallen verderop in het immense complex heerst een totaal andere sfeer. Hier vindt de Western Experience plaats, voor de vijfentwintigste keer. Een jubileumeditie. Het evenement staat bekend als ‘het grootste allround Country & Western festival van Europa’ en er komen heel wat mensen op af uit België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en verder weg. Denk bij de woorden ‘Country & Western’ niet alleen aan live muziek en linedance – hoe belangrijk die onderdelen ook zijn – maar ook aan spectaculaire paardenshows, prachtige oldtimers en kraampjes waar van alles te koop is, van enorme Watusirundhoorns en Indianentooien tot lange zwarte leren jassen en de Amerikaanse vlag. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook leren om met een lasso een nepkoe te vangen of je na laten tekenen op een vel papier met in vette letters de voorgedrukte tekst WANTED.

Ook ditmaal vond ik het aardig om na de boekenmarkt weer even dat merkwaardige contrast te ervaren en die andere wereld in te stappen, de wereld van brave huisvaders die dromend van het Wilde Westen een weekendje cowboy zijn en van vrouwen die maar al te graag meedoen, zeker als de kinderen het huis uit zijn.

© Brabant Cultureel 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *