Johan Leysen speelt Samuel Beckett

Als op één schrijver de term absurdisme past, dan is het Samuel Beckett (1906-1989). De Ierse schrijver en Nobelprijswinnaar is bekend van romans en verhalen, maar vooral van toneelstukken die tot de moderne klassiekers behoren, zoals Wachten op GodotEindspel en Gelukkige Dagen. En absurdisme betekent hier niet humoristisch, integendeel. Het stelt vragen over de absurditeit van het menselijk leven. Ongevraagd geboren worden, met als enige zekerheid de dood. En wat is eigenlijk de zin van het leven in die tussentijd? Dit absurdisme is eerder verwant met het naoorlogse existentialisme in de filosofie.

Over die schrijver, zijn werk en zijn nadenken over het leven gaat de voorstelling ACT die Het Zuidelijk Toneel (HZT) samen met A Two Dogs Company uit België presenteert. De acteur Johan Leysen (1950) speelt Beckett in een voorstelling geregisseerd door Kris Verdonck. Leysen is ook bij een groter publiek bekend door zijn rollen in films. De eveneens Vlaamse Verdonck balanceert tussen beeldende kunst, performance art en theater. Hij gebruikt eigentijdse techniek en weet mooie abstracte beelden op te wekken. Zijn uitgangspunt is volgens HZT ‘Becketts kijk op de mensheid, op de rand van uitsterven’.

Over de Ierse schrijver Samuel Beckett zijn talloze boeken verschenen. Foto > Arnold Verplancke

Tijdens de voorstelling komt ook de wetenschap aan bod. Over het werk van Beckett zijn al bibliotheken vol geschreven. Jean Paul Van Bendegem levert zijn bijdrage in ACT. Hij is wiskundige en hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie aan de Vrije Universiteit Brussel.

De voorstelling gaat op tournee door Nederland en België, maar zal maar op één plaats in onze provincie te zien zijn: op 18 februari 2020 in De Nieuwe Vorst in Tilburg. Een dag later viert Johan Leysen zijn zeventigste verjaardag. (av)

Foto boven: Johan Leysen. Foto > Pieter Cliteur

Speeldata
6 februari                   AINSI, Maastricht
12 februari                 Theater Rotterdam
13-15 februari            Kaaitheater, Brussel
18 februari                 De Nieuwe Vorst, Tilburg
21 februari                 Toneelschuur, Haarlem
26 februari                 Frascati, Amsterdam
27 februari                 Corrosia, Almere
17 maart                     Theater aan het Spui, Den Haag

https://hzt.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *