Promotiefilmpjes jonge filmmakers zetten spot op Eindhoven Film Festival

Het Eindhoven Film Festival (EFF) heeft een mascotte, EFFie. Voor de promotie van de negende editie van het festival (28 november t/m 1 december 2019) organiseerde EFF een wedstrijd voor jonge makers om een promotiefilmpje te ontwerpen met als onderwerp ‘the origin of EFFie’. Na een pitch werden uit de ingezonden concepten vijf makers, solo of in kleine teams, gekozen die hun idee mochten uitwerken. De filmpjes zijn nu te zien op sociale media.

door Irma van Bommel

“Dit jaar hebben diverse jonge Eindhovense en Noord-Brabantse filmmakers meegeholpen aan het maken van the origin of EFFie. Hierbij gingen filmmakers op zoek naar de oorsprong van het ‘beestje’ uit ons logo”, vertelt Festivaldirecteur Frank van der Linden. Drie filmpjes zijn gemaakt door studenten van SintLucas uit Eindhoven, één filmpje door iemand die net is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven, en één filmpje door een student die een masteropleiding volgt aan Tilburg University.

Bedrijfje

“We vonden de opdracht op een van de sociale media platforms van het Eindhoven Film Festival en besloten om een concept in te dienen. Daarna werden we met andere filmmakers uitgenodigd om onze ideeën te pitchen. Onze pitch viel in de smaak, dus we mochten aan de slag”, vertelt Madelon te Lintum. Ze volgt de Master Business Communication and Digital Media aan Tilburg University. Samen met Wilf Watson, filmmaker en digital media artist uit Australië, heeft ze al een eigen bedrijfje, Mawicreative, waarbij ze optreedt als producer. “De trailers draaien om the origin of EFFie, wij hebben EFFie neergezet als een mysterieuze entiteit die een passie voor film heeft en film op een nieuwe manier ontdekt.”

Bekijk Origin of EFFie – Supernatural Mystery
door Wilf Watson & Madelon te Lintum

Robin Halleen volgt de opleiding audiovisueel vormgeven aan SintLucas. Hij vertelt: “Ik was met school naar het Natlab geweest voor een presentatie over de EFFie wedstrijd en ik was meteen geïnteresseerd. Het bedenken van het idee duurde wat langer. Uiteindelijk heb ik thema’s kunnen gebruiken waar ik al langer mee bezig ben: abstracte objecten en chaos. Chaos is een aspect uit Griekse kosmologie, en kosmologie gaat over de oorsprong van het universum. Toen viel het allemaal op z’n plek. Ik heb laten zien hoe EFFie is ontstaan. Wat EFFie nou eigenlijk is, weten we niet.”

Bekijk EFFie Solidification door Robin Halleen

Stop motion

Pepijn van der Velden volgt eveneens zijn opleiding aan SintLucas. Hij vertelt: “Omdat ik erg geïnteresseerd ben in stop motion was het voor mij direct duidelijk dat ik een stop motion trailer voor het filmfestival wilde maken. Met dit idee benaderde ik Jasmin van Emmerloot en Niels Leuwerink en zo was het team binnen no time geregeld. We kwamen op het idee om EFFie door de geschiedenis heen te laten zien. Zo begonnen we in de prehistorie met een klein dino-achtig wezentje en eindigden we in de moderne tijd.” De studenten hebben alles zelf gedaan, het maken van de poppen en de achtergronden, stop motion animatie en het editen van de video.

Bekijk het filmpje van Pepijn van der Velden, Jasmin van Emmerloot en Niels Leuwerink

Wouter Schuuring liet EFFie ontstaan vanuit origami en maakte daar met Tom van Zutphen een filmpje over. Beiden studeren aan SintLucas. Met drie promotiefilmpjes is SintLucas dus goed vertegenwoordigd op het festival.

Bekijk EFFie Origami door Wouter Schuuring
en Tom van Zutphen

Française Soline Bredin studeerde vorig jaar af aan de Design Academy. Zij besloot voor haar filmpje de kleuren te kiezen die ook voor de website van het filmfestival zijn gebruikt. Ze bedacht en visualiseerde een verhaal over EFFie die kan vliegen en daardoor een metafoor wordt voor het verleggen van grenzen. EFFie werkt als een katalysator; laat je daarom door dit wezen meevoeren en ervaar een levendige animatiewereld. Als dit geen oproep voor een filmfestival is…

Bekijk EFFie, The Catalyzer door Soline Bredin

Eindhoven Film Festival, 28 november t/m 1 december 2019

www.eindhovenfilmfestival.nl

Lees ook op Brabant Cultureel: 
Branded cinema maakt promotiefilmpje voor Eindhovens filmfestival

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *