Brabant Cultureel belicht in een serie theaters buiten de grote steden

Dit najaar zet de redactie van Brabant Cultureel in een serie de schijnwerper op kleine en middelgrote theaters buiten de grote steden. De afgelopen decennia hebben veel gemeenten op het platteland culturele centra gebouwd die onderdak bieden aan lokale organisaties, maar die daarnaast ook professionele voorstellingen programmeren.

Brabant Cultureel wil deze theaters uit de schaduw halen van de ‘grote broers’ in Tilburg, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch, Breda en Helmond. Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld: Hoe vergaat het deze instellingen? Hebben zij bestaansrecht? Hoe zijn ze geworteld in de lokale gemeenschap? Wat is de verhouding tussen professionele en amateurvoorstellingen? Krijgen zij hun exploitatie rond, of is die een blok aan het been? In de media verschenen eerder verhalen over theaters die zijn omgevallen, of in de gevarenzone verkeren.

Foto Gemma Kessels.

In de serie wordt van twaalf theaters, verspreid over Noord-Brabant, een profiel gemaakt. Daarnaast wordt er gesproken met artiesten die regelmatig optreden in zalen die doorgaans het formaat hebben van een kleine zaal van de grote schouwburgen. Wat zijn hun ervaringen met de theateraccommodatie en het publiek? De serie sluit af met een analyse. Theaters die aan bod komen zijn (willekeurige volgorde):


De Kattendans – Bergeijk
De Leest – Waalwijk
De Bussel – Oosterhout
Jan van Besouw – Goirle
De Nieuwe Nobelaer – Etten-Leur
De Maagd – Bergen op Zoom
De Hofnar – Valkenswaard
Schouwburg – Cuijk
De Blauwe Kei – Veghel
De Schalm – Veldhoven
Elckerlyc – Hilvarenbeek

De Schuur – Zevenbergen

Decennialang waren de r.-k. parochiehuizen in steden en dorpen in Brabant het kloppend hart van het lokale culturele leven. De meeste van die gebouwen zijn er niet meer, zoals ook God uit de Brabantse samenleving verdween. Maar gebleven is een rijk cultureel leven waaraan veel inwoners actief (als beoefenaar) of passief (als bezoeker) in hun eigen omgeving plezier beleven. (en).

© Brabant Cultureel 2019

Deze serie is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het
Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *