Expositie met recent werk van Reinoud van Vught bij Piet Hein Eek

Reinoud van Vught is bekend om zijn aquarelachtige schilderingen van tere bloemen in gedempte kleuren op grote vellen papier. Enkele jaren geleden begon hij te experimenteren met abstracte vormen en meer kleur. Bekend en nieuw werk van hem is nu te zien in de expositie Spheres bij Piet Hein Eek in Eindhoven.

door Irma van Bommel

Prachtig en tijdloos zijn de tere bloemen die Reinoud van Vught (1960) jarenlang schilderde in een eigen aquareltechniek, meestal op grote vellen papier. Soms schilderde hij ook een enkele kwetsbare bloem op klein formaat papier. Het is bijzonder dat iemand de kwetsbaarheid van het leven zo virtuoos kan schilderen. Enkele jaren geleden sloeg hij een andere weg in, meer in abstracte richting. Bloemen maakten plaats voor golfbewegingen en de werken kregen titels mee als Hemel en Wolken. Ook hierin toont hij zich nog altijd een virtuoos schilder.

Expositie van Reinhoud van Vught bij Piet Hein Eek.

Naast papier werkt Van Vught ook op doek, wat uiteraard een andere techniek vereist en een ander effect laat zien. Wat direct opvalt is dat hij op doek meer kleuren gebruikt en grotere structuren schildert. De voorstellingen op de doeken zijn veel abstracter, hoewel je er hier en daar vers gesneden fruit in kunt ontdekken. Maar ook op doek laat Van Vught de aquarelachtige techniek niet los. Dat is te zien in de golfbewegingen en de schubvormen. Van dichtbij is goed te zien dat de werken op doek zijn opgebouwd uit vele lagen verf, wat een dieptewerking tot effect heeft. Bijzonder is dat hij naast acrylverf ook marmerpoeder heeft gebruikt.

Twee werken ‘zonder titel’. Acryl en marmerpoeder op doek, 2016.

Vlechtwerk
Wat hij ook laat zien bij Piet Hein Eek zijn verfijnde pentekeningen van geabstraheerde mens, dier en plantenvormen die hij maakte in 2017 en 2018. De tekeningen lijken op vlechtwerk van haren. Knap gedaan, maar het blijven decoratieve patronen. Ze missen de expressie die we wel zien in zijn overige werk.

Pentekeningen uit 2018.

Reinoud van Vught volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Vorming Sint Joost in Breda. Na de academie vormde hij samen met Marc Mulders, Paul van Dongen, Ronald Zuurmond en Guido Geelen de Tilburgse School. Kenmerkend voor deze groep kunstenaars was dat zij koos voor figuratieve kunst in een periode dat abstracte kunst gangbaar was. Na enkele jaren gingen zij elk hun eigen weg.

Het grote werk op papier uit 2014, ‘zonder titel’.

In dezelfde ruimte waar de expositie van Reinoud van Vught is te zien staat ook de zogenaamde Van Abbevitrine. Die heeft de omvang van een kamer, met daarin een selectie sferische werken uit het Van Abbemuseum die passen bij het werk van Van Vught. Er zijn schilderijen te zien van William Henry Singer, Jean Bazaine en Howard Hodgkin. Mooi is dat Piet Hein Eek in het grote complex waar hij zijn design en interieurontwerpen toont en maakt, ook een podium biedt voor andere designers en voor beeldend kunstenaars. Tevens heeft het Van Abbemuseum hier een kleine dependance en toont het werk dat anders in het depot zou blijven.

SPHERES
Reinoud van Vught
t/m 16 juni te zien bij Piet Hein Eek in Eindhoven

www.reinoudvanvught.nlS

© Brabant Cultureel 2019

Reacties (1)

  1. Henny schreef:

    Schrik. Stilte. Verbazing. Herkenning. Kwetsbaar. Prachtig met gevoel voor het leven. dank u wel./Henny Sterk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *