E. du Perronprijs 2018 voor Vlaming Jan Leyers

De E. du Perronprijs 2018 is toegekend aan de Vlaamse televisiemaker en schrijver Jan Leyers (1958) voor zijn boek Allah in Europa. Reisverslag van een ongelovige. De jury honoreert een ‘fascinerend boek waarin een veelheid aan ideeën en opinies aan de orde komt, waaraan de lezer zijn of haar eigen mening kan scherpen’. Volgens de jury leest het boek ‘als een spannend verslag van gesprekken waarin heel verschillende denkbeelden tegen elkaar afgewogen worden’. Ze vindt het knap dat het boek nergens belerend of dwingend wordt, hoewel het overduidelijk een pleidooi is voor een open, divers en inclusief Europa. De andere genomineerden voor de prijs waren Ilja Leonard Pfeijffer met Grand Hotel Europa en Jolande Withuis Raadselvader.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een textielobject dat is ontworpen door studio ‘by aaaa’ (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en vervaardigd bij het TextielMuseum in Tilburg. De uitreiking vindt plaats op dinsdag 16 april 2019 in de LocHal in Tilburg. Voorafgaand aan de uitreiking wordt de achtste E. du Perronlezing gehouden door Gloria Wekker, emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. (en)

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg,
de Tilburg School of Humanities & Digital Sciences van
Tilburg University en Kunstloc Brabant.

In 2018 won Margot Vanderstraeten de prijs voor haar boek 
‘Mazzel Tov’ (2017).

Eerdere laureaten waren onder meer:

2016 – Stefan Hertmans
2015 – Ilja Leonard Pfeijffer
2014 – Warna Oosterbaan en Theo Baart
2013 – Mohammed Benzakour
2012 – Koen Peeters (2012) en
2011 – Ramsey Nasr


www.tilburguniversity.edu/duperronprijs

(Foto Jan Leyers boven dit artikel door Jef Boes).

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *