Petitie voor het behoud van het Muziekgebouw Eindhoven

door Lauran Toorians

In beschaafde landen mag cultuur geld kosten. Daar leeft het besef dat de immateriële baten daarvan groot zijn. Musea zijn er gratis of voor een symbolisch bedrag te bezoeken en de overheid draagt bij aan het in standhouden van theaters, muziekzalen en uitvoerende gezelschappen. Het onderwijs is erop ingericht om te zorgen dat het publiek niet aan vergrijzing ten onder gaat. Bovendien heerst daar de overtuiging dat Cultuur (met hoofdletter) juist door die overheidsbijdrage helemaal niet elitair hoeft te zijn. 

In onbeschaafde landen tellen immateriële baten niet, net zo min als welzijn en welbevinden van mensen. Daar heersen rekenmeesters die menen dat economie over geld gaat, wat toch echt niet het geval is. In onbeschaafde landen wordt Cultuur hooguit gedoogd, en dan nog alleen wanneer het ‘kostenneutraal’ kan overleven. Daar willen ontwikkelaars wel verdienen aan het bouwen van mooie zalen, maar niet investeren in de exploitatie daarvan. In zulke onbeschaafde landen gaan ziekenhuizen failliet en worden cultuurtempels gesloten.

Het verbouwde Muziekgebouw Eindhoven tijdens een concert in 2011. Foto Vincent van den Hoogen

Dat laatste dreigt nu te gebeuren in Eindhoven waar de gemeente nog vóór 1 april (geen grap) een sluitende begroting eist van het Muziekgebouw. Sluitend zonder subsidie welteverstaan. Dat die muziektempel uit 1992 – toen nog Muziekcentrum Frits Philips – ook internationaal een uitstekende naam heeft vanwege de goede akoestiek en de faciliteiten en daardoor ook uitvoerenden van wereldklasse aan zich weet te binden, heeft voor de gemeente Eindhoven blijkbaar geen waarde. Dat het stopzetten van de subsidie zal leiden tot sluiting en dus een enorme kapitaalvernietiging ook niet. Liever geld weggooien dan geld toeleggen op zoiets waardevols als Cultuur, lijkt het beleid.

Natuurlijk klinkt er ook protest. Vorige week was er op het Stadhuisplein een protestbijeenkomst met medewerkers en personeel en musici die graag in het Muziekgebouw spelen zoals Eric Vloeimans, Lavinia Meijer, Jan-Willem Rozenboom, Lady Aida, Nol Havens, Wouter Vossen, Dominique Vleeshouwers en leden van de philharmonie zuidnederland. Reacties komen van over de hele wereld: Houd het Muziekcentrum open!

De klassieke zaal van het Muziekgebouw Eindhoven. Foto Bram Saeys

Op de valreep is een petitie gestart die al door bijna tienduizend mensen is ondertekend. Opvallend daarbij is dat die ondertekenaars uit het hele land komen (de petitie is Nederlandstalig). Net als PSV heeft Muziekgebouw Eindhoven dus overal fans. Zet die niet in de kou, of wees stoer en laat ook nooit meer een cent overheidsgeld naar de professionele sportbeoefening gaan. En laat duidelijk zijn: Cultuur is geen linkse hobby en ook geen bijverschijnsel van mensen die door een wonderlijke afwijking soms plotseling krom Latijn gaan spreken. Cultuur is niet politiek, is van ons allemaal en is bepalend voor ons welzijn, net als sport en andere ‘onzin’. Uiterst belangrijk.Teken de petitie hier:

Petitie toekomst Muziekgebouw Eindhoven


© Brabant Cultureel 2019

Reacties (2)

  1. Ronald73 schreef:

    Het is duidelijk dat Eindhoven gewoon een te grote broek heeft aangetrokken, door mismanagement van voorgaande gemeenteraden. Ik denk dan ook aan discussies rondom zwembad De Tongelreep, de ijsbaan en nu het Muziekgebouw. Daarbij vallen slachtoffers, maar het biedt ook kansen. Dat die kansen niet in Eindhoven liggen, moge duidelijk zijn.

    • Frustreerde Eindhovenaar schreef:

      Het mismanagen van de gemeente Eindhoven zit echt in het DNA van deze gemeente. Zonde! Phillips heeft eigenhandig deze fijne stad op de kaart gezet en de gemeente Eindhoven was toen ook al zo, tegenwerken en niet het belang van de Eindhovenaren weten te behartigen. Door en door triest wat ze van de stad maken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *