Het Noordbrabants Museum koopt werk uit Jan Sluijters’ ‘wilde’ periode

Het Noordbrabants Museum heeft een vroeg schilderij van de geboren Bosschenaar Jan Sluijters (1881-1957) verworven. Het betreft het schilderij Zittend naakt, een kleurrijk doek uit 1910 waarvoor zijn geliefde Greet van Cooten model stond. Het werk vormt een belangrijke aanvulling op de grote collectie die het museum van Sluijters bezit. Een naakt uit deze belangrijke periode ontbrak nog in deze eigen collectie. Het museum verwierf het schilderij op de TEFAF uit particulier bezit voor een bedrag van 275.000 euro. Sinds de jaren tachtig is dit werk niet meer voor het publiek te zien geweest. Oorspronkelijk behoorde het doek toe aan de bekende verzamelaar J.F.S. Esser die bevriend was met Sluijters.

Jan Sluijters is naast Jeroen Bosch en Vincent van Gogh een van de kunstenaars aan wie Het Noordbrabants Museum in zijn programmering en verzamelbeleid speciale aandacht besteedt. Sluijters is geboren in ’s Hertogenbosch en zette hier zijn eerste stappen in de richting van het kunstenaarschap. Het museum heeft een van de grootste collecties werken van Sluijters. In de collectiepresentatie van de moderne kunst heeft deze verzameling werken een prominente plaats in de paleiszalen van het museum. (en)

Het schilderij Zittend naakt is vanaf vrijdag 22 maart 2019 te bewonderen in de permanente collectie van het museum.

De tentoonstelling Jan Sluijters. De wilde jaren trok tot nu toe 125.000 bezoekers en is nog tot en met 7 april in het museum te zien.

www.hnbm.nl

Lees ook in Brabant Cultureel:
Expositie met kleurrijke schilderijen
van Jan Sluijters feest voor het oog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *