Lezing over Hein Bergé, monumentenredder in ’s-Hertogenbosch

Ondanks beschermende wet- en regelgeving is een goede omgang met erfgoed nog steeds vaak afhankelijk van individuele interesse en inzet. Een ambtenaar of wethouder met oprechte belangstelling kan het verschil maken tussen zorg en veronachtzamen. Heemkundekringen spelen een rol, maar kunnen zonder een ingang bij het bestuur vaak weinig uitrichten. Individuele burgers, zeker burgers met geld en maatschappelijk aanzien, leggen gewicht in de schaal. In Tilburg was (professor) Harry van de Eerenbeemt (1930-2008) zo iemand. In ’s-Hertogenbosch hadden ze Hein Bergé (1916-2010).

Maandagavond 25 maart verzorgt Ton Graus in Museum Slager (Choorstraat 8, ’s-Hertogenbosch) een lezing over ‘Hein Bergé, icoon van ons erfgoed’. Met architect Jan van Eerden organiseerde hij in 1962 het Comité Behoud Binnenstad en in 1966 ging hij met een eigen partij Beter Bestuur de gemeenteraad in. Ton Graus ordende in opdracht van het Bossche Stadsarchief alle nieuwe en oude documentatie over Hein Bergé en is zeer geïnteresseerd in zijn persoonlijke beweegredenen om zich voor de stad in te zetten. Zo kan hij een interessante, eigentijdse kijk op Hein Bergé geven.

Hein Bergé op een schilderij van Jan Asselbergs uit 2009.

Dat Hein Bergé kon netwerken bewijst zijn stapeling van functies. Hij was rechter aan de arrondissementsrechtbank in Den Bosch en verder voorzitter van de Stichting ’s-Hertogenbossche Monumentenzorg, lid Algemeen Bestuur Bond Heemschut, voorzitter Provincie Noordbrabant Bond Heemschut, vice-voorzitter Stichting Federatie Noord-brabantse Monumenten Overleg, bestuurslid Vereniging Landelijke Federatie Het Behouden Huis, plaatsvervangend lid Algemeen Bestuur Nationale Contactcommissie Monumentenbescherming, lid Raad van Commissarissen Vereniging Hendrick de Keyser, lid raad van Commissarissen Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch, voorzitter Stichting P.M. Slager, voorzitter Regionale Omroep NO Brabant, bestuurslid Regionale Omroep Brabant, voorzitter Stichting Oktober 1944 ’s-Hertogenbosch, secretaris bestuur Stichting Museum Militaire Wielrijders te ’s-Hertogenbosch, bestuurslid Vereniging van Musea in Brabant, bestuurslid Vereniging Sociëteit Casino te ’s-Hertogenbosch, en waarschijnlijk nooit thuis. (lt)

Aanmelden via:

www.museumslager.com

secretariaat@museumslager.com
tel. 073-613.3216

Entree € 12,50 (incl. consumptie)

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *