Lustwarande viert tweede lustrum met beeldenexpositie Delirious

Het park De Oude Warande in Tilburg is van 15 juni tot en met 20 oktober 2019 weer het decor voor de internationale en spraakmakende beeldenexpositie Lustwarande. Het is de tiende editie en dat wordt gevierd met de expositie Delirious en twee performances. Er is werk te zien van zesentwintig internationale kunstenaars, overwegend speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt. De samenstelling is in handen van Chris Driessen en David Jablonowski. Evenals voorgaande edities beoogt Delirious niet een specifiek thema aan de orde te stellen, maar wil ze vooral een brede waaier tonen aan ontwikkelingen in de internationale hedendaagse sculptuur, met een nadruk op de huid van sculptuur.

Melanie Bonajo, ‘Night Soil – Nocturnal Gardening’ (2016, video). © AKINCI

Performances
Lustwarande begint het jubileumseizoen met het performanceprogramma Brief Encounters. Het gaat daarbij om twee series van drie performances van internationaal gerenommeerde kunstenaars die plaatsvinden op 26 mei en op 8 september 2019. De performances duren vijf, tien, twintig minuten en vinden plaats onder beukenbomen, tussen dennen, bij de spiegelvijver, het struikgewas en midden op een lieflijke, open weide.

Grace Schwindt ‘Clean Air’ (2013). © Zeno X

Deelnemers aan de eerste reeks, op 26 mei, zijn Grace Schwindt (Duitsland), William Hunt (Groot-Brittannië) en Melanie Bonajo (Nederland). Alle drie grote bekenden op het internationale performance-podium. Schwindt voert een sprookjesachtige dans op met een paard, een ruiter en acht speciaal voor Lustwarande gemaakte glazen sculpturen die refereren aan de modernistische traditie. Musicus/performer William Hunt, bekend van zijn fysiek vaak zeer uitdagende performances, zal in De Oude Warande een nieuw, woudlopend alter ego in de lucht laten opstijgen, begeleid door dansers en musici. Melanie Bonajo levert in haar nieuwste performance commentaar op de klimaatcrisis en de manier waarop wij mensen ons in de toekomst willen verhouden tot dingen, planten, dieren, onszelf en de ander.

Sarah Lucas ‘Florian, Lightness of Being’ (2013) hier in de City Hall Park in New York. Foto Jason Wyche

Tijdens de tweede serie, op 8 september, verkent de Belgische kunstenaar Gosie Vervloessem door middel van een filmische performance-lezing het fenomeen horror garden. De andere deelnemende kunstenaars zijn Sander Breure & Witte van Hulzen (Nederland) en Last Yearz Interesting Negro (Groot-Brittannië). De kunstenaars die meedoen aan Brief Encounters, zijn door de curatoren Lucette ter Borg en Chris Driessen geselecteerd vanwege hun aandacht voor gender, feminisme, ‘zwart’ bewustzijn, ecobewustzijn, kunsthistorische machtsstructuren en het vermogen om die ideeën in visueel interessante beelden uiteen te zetten. In de experimentele, openbare ruimte van Lustwarande zullen deze performances heviger dan in een museum te ervaren zijn. (en)

Chris Driessen (1962)
Oprichter van Fundament Foundation en
artistiek leider van Lustwarande.

Lucette ter Borg (1962)

Onafhankelijk curator, schrijver en
kunstcritica voor NRC Handelsblad.

www.lustwarande.org


© Brabant Cultureel 2019

Reacties (2)

  1. jaap van der reijden schreef:

    beste mensen

    heeft men ook een bezoek adres???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *