Drie schrijvers genomineerd voor E. du Perronprijs 2018

De schrijvers Jan Leyers, Ilja Leonard Pfeijffer en Jolande Withuis zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs 2018. De prijs wordt toegekend aan schrijvers, kunstenaars of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving. De uitreiking vindt plaats op dinsdagavond 16 april 2019 in de Glazen Zaal in de LocHal in Tilburg. Tevens houdt Gloria Wekker dan de achtste E. du Perronlezing.

Jan Leyers, Allah in Europa.
Het reisverslag van een ongelovige.

De Vlaming Leyers doet in dit boek verslag van een reis door Europa waarin hij op zoek gaat naar ‘een Europese versie van de islam’. Vier maanden lang wordt er gesproken met traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen.

Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa.

In deze roman neemt Pfeijffer de lezer mee naar een hotel ergens in Europa waarin zijn alter ego zich verschanst na een stukgelopen liefde. Het hotel is vergane glorie, oude geschiedenis en een metaforisch beeld voor het continent waarvan de geschiedenis fenomenaal is, maar het heden op allerlei manier ontspoort. Er is te veel consumentisme, geen engagement, er zijn geen nieuwe idealen.

Jolande Withuis, Raadselvader.
Kind in de koude oorlog.

Withuis schreef een indringende biografie over haar vader Berry Withuis (1920-2009), die tegelijk een autobiografische reflectie biedt. De vader was communist en redacteur van de Waarheid. Haar communistische jeugd en de loyaliteit jegens haar ouders hebben Withuis geleerd dat er verschillende kanten zitten aan een historisch narratief.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de Tilburg School of Humanities & Digital Sciences (Universiteit van Tilburg) en Kunstloc Brabant. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een textielobject, ontworpen door studio ‘by aaaa’ (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en vervaardigd bij het TextielMuseum. (en).

In 2017 won Margot Vanderstraeten de prijs voor haar boek Mazzel tov.

Andere laureaten waren onder meer:

Stefan Hertmans (2016)
Ilja Leonard Pfeijffer (2015)
Warna Oosterbaan & Theo Baart (2014)
Mohammed Benzakour (2013)
Koen Peeters (2012)
Ramsey Nasr (2011)

Voor het bijwonen van de prijsuitreiking kunnen belangstellenden en genodigden zich aanmelden via 
www.kunstlocbrabant.nl/eduperron

© Brabant Cultureel 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *