Atelier EKWC viert vijftigjarig bestaan met reeks exposities

Dit jaar bestaat het Europees Keramisch Werkcentrum vijftig jaar en dat wordt gevierd met een aantal tentoonstellingen en activiteiten. In 1969 werd in Heusden het Keramisch Werkcentrum opgericht. In 1991 verhuisde het naar ’s-Hertogenbosch en veranderde de naam in Europees Keramisch Werkcentrum. In 2015 verhuisde het naar de huidige locatie in Oisterwijk onder de naam Sundaymorning@ekwc.

Het EKWC is in Noord-Brabant een van de grote ateliers waar geëxperimenteerd kan worden en waar kunstenaars een tijd als artist-in-residence kunnen verblijven. Andere grote experimentele ateliers in onze provincie zijn: Beeldenstorm | Daglicht in Eindhoven, het TextielLab in Tilburg en het nieuwe Glaslab in ’s-Hertogenbosch. Ook BioArt Laboratories in Eindhoven zou je hiertoe kunnen rekenen. Bij al deze ateliers zijn beeldend kunstenaars, designers en architecten uit binnen- en buitenland welkom. Bijzonder aan het EKWC is dat er meerdere kunstenaars tegelijk kunnen overnachten. Het idee daarachter is dat wanneer mensen een periode ‘intern’ zijn ze ook samen eten en tijdens de maaltijd discussiëren, wat uitwisseling van kennis en ervaring bevordert. Nadat structurele subsidie in 2012 was geschrapt is er in 2016 door de Raad van Cultuur toch weer een structurele subsidie toegekend aan EKWC.

De centrale werkplaats met de keramiekovens. Foto’s Gemma Kessels

Zoals gebruikelijk in ateliers waar geëxperimenteerd wordt, gaat het niet om het eindproduct, maar om het experiment, de weg er naar toe. De afgelopen vijftig jaar hebben zo’n duizend professionele kunstenaars, designers en architecten een residency bij EKWC van twaalf weken doorlopen. Deelnemers waren onder meer Gijs Bakker, Rob Birza, Tim Breukers, Tom Claassen, Irene Fortuyn, Frans Franciscus, Sigurdur Gudmundsson, Heringa/Kalsbeek, Hella Jongerius, Kiki Lamers, Mark Manders, Scholten & Baijings, Tanja Smeets, Wieki Somers, Marcel Wanders en Anne Wenzel. Onder de deelnemers waren ook grote namen uit het buitenland, waaronder Tony Cragg, Anish Kapoor en Thom Puckey. (ivb)

Op het programma staan nu de volgende exposities: 

The Ghosts of Sunday Morning
Design Museum Den Bosch t/m 19 mei 2019 

Uit de klei
Gemeentemuseum Den Haag 16 maart – 18 augustus


Later dit jaar staan er exposities gepland in:

Arti et Amicitiae in Amsterdam vanaf 2 augustus 2019

Museum De Pont in Tilburg vanaf 30 november 2019

Amsterdam Art Weekend november 2019

Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt het boek
The Ghosts of Sunday Morning.
50 years of European Ceramic Work Centre (EKWC).
Glenn Adamson en Timo de Rijk,
Den Bosch (Design Museum) / Rotterdam (nai010), 2019,
128 pp., pb, ISBN 978-94-6208-494-0, € 24,95.

Lees terug:

Europees Keramisch Werkcentrum naar Oisterwijk verhuisd [2015]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *