Bronzen kop Van Gogh inspireert kunstenaars in Zundert

Vincent inspireert is de naam van een nieuwe tentoonstelling in het Vincent van GoghHuis in Zundert die loopt tot en met 12 mei 2019. Pronkstuk is een bronzen portretkop van de schilder die het museum langdurig in bruikleen heeft van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Beeldhouwer André Schaller in zijn atelier in Amstelveen (1957) bij de portretkop van Vincent van Gogh. Foto Wim van Rossem/Anefo

Het gaat om een beeld dat beeldhouwer André Schaller (1920-1981) bij wijze van studie maakte voor een monument dat in 1962 op het Museumplein in Amsterdam een plek heeft gekregen. Dat staat daar trouwens niet meer, want vanwege een herinrichting van dat plein is het beeld rond de eeuwwiseling naar Osdorp verplaatst.

Beeld van Vincent en Theo van Gogh uit 1964 van Ossip Zadkine op het Vincent van Goghplein in Zundert. Foto G.Lanting

Het museum in Zundert is blij met de komst van het studiebeeld van Schaller. In Zundert staat al een monument dat herinnert aan Van Gogh, die in 1853 in dit dorp is geboren. Bij het Van Goghkerkje staat sinds 1964 een beeld dat gemaakt is door Ossip Zadkine.

De tentoonstelling Vincent inspireert maakt met recente aanwinsten uit de museumcollectie zichtbaar dat Van Gogh nog altijd een bron van inspiratie vormt voor hedendaagse kunstenaars. (en)

Tijdens Vincent inspireert zijn werken te zien van:

Ingrid Simons, Albert Zwaan, Jeroen Witvliet, Anna Lange, Renée van Trier, Lindert Paulussen, Bettie van Haaster, Arpaïs Du Bois, Diana Roig, Kurt Ryslavy, Aram Tanis, Ian Skirvin, Peter Kantelberg, Erik Andriesse en Vik Muniz. 

www.vangoghhuis.com

© Brabant Cultureel – 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *