Twee exposities bij Pennings: Fotografie raakt aan het leven zelf

Bij Pennings Foundation in Eindhoven gaan 16 februari 2019 twee foto-exposities van start: Distant Sky van Claire Felicie (Breda 1966) en Limburgse Helden van George Meijers (Stein 1954). Arno Haijtema, kunstredacteur van de Volkskrant, zal eerstgenoemde expositie openen.

‘Julia’. Uit de serie ‘Beauty from the Ashes’ (2018). 
Foto Claire Felicie

“Fotografie is voor mij veel meer dan registratie van het moment, het raakt voor mij aan het leven zelf. Fotografie bevriest het moment, waardoor het proces van verlies (voor even) tot stilstand wordt gebracht. Meer nog dan film is fotografie daarom het medium om aan de oneindigheid te raken.” Aldus de in Amsterdam gevestigde fotografe Claire Felicie, die al enige fotoboeken op haar naam heeft staan. Verlies staat centraal in haar werk, het verliezen van haar moeder en andere dierbare personen. “Fotografie is de vorm voor mij om het voortdurend proces van verlies aan te kunnen gaan en er betekenis aan te geven”, geeft ze daarbij aan. Het gaat echter niet alleen over haar eigen persoonlijke verlies. Zo bezocht zij militairen voor, tijdens en na hun missie in Afghanistan. En zij reisde in 2017 en 2018 naar Koerdistan waar ze Peshmerga vrouwen ontmoette en met haar camera volgde. Momenteel werkt ze aan een serie portretten van vrienden met de titel Beauty from the Ashes. De expositie bij Pennings Foundation, haar eerste overzichtstentoonstelling, bevat ook vroeg werk waarin haar eigen kinderen een hoofdrol spelen, genietend van een zorgeloze jeugd.

Cecile Narinx, één van de ‘Limburgse Helden’. Foto George Meijers

Tegelijk met de expositie van Felicie wordt ook de tentoonstelling Limburgse helden van George Meijers geopend. Dat gebeurt door Cécile Narinx, mode-hoofdredactrice van de Volkskrant. Narinx is ook één van de ‘helden’ die Meijers voor zijn serie portretteerde. Hij richtte zich hierbij op min of meer bekende Limburgers, van politici tot sporters, die buiten hun eigen provincie beroemd werden via tv, laptop, tablet of mobieltje – blijvend of voor even. Meijers fotografeerde hen op momenten dat ze te zien waren op een of ander beeldscherm op de meest uiteenlopende locaties, van camping tot ziekenhuis. Tot de 27 Limburgse Helden op de tentoonstelling bij Pennings horen onder anderen Chantal Janzen, Paul van Loon en André Rieu. (je)

‘Distant Sky’ en ‘Limburgse Helden” zijn van 16 februari t/m 17 maart 2019 te zien bij Pennings Foundation in Eindhoven.
Open: wo t/m za van 12.00 tot 17.00 uur.
De opening van beide exposities vindt plaats op
16 februari om 17.00 uur.

penningsfoundation.com

De foto boven dit verhaal: ‘Dominique’ (Afghanistan). Uit de serie ‘Only the Sky Remains Untouched’ (2015). Foto Claire FelicieGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *