Productieve tekstschrijver Han Kooreneef stapt met succes uit de schaduw

Tijdens een vijftal voorstellingen in het Theater aan de Parade stond Han Kooreneef in december 2018 zelf als zanger op het podium. Uitzonderlijk, want hoewel al jaren een gerenommeerd tekstschrijver van bekende Nederlandstalige liederen bleef hij zelf steeds in de coulissen. Met ‘25 jaar in liedjes: een wereldreis in dromen (zonder bedrog)’ trad hij uit de schaduw, met succes.

door Chris Korsten

Als tekstdichter van talrijke bekende Nederlandse artiesten heeft Han Kooreneef (1963) de afgelopen kwart eeuw een naam opgebouwd. Maar om zelf de microfoon ter hand te nemen, was voor de geboren en getogen Rosmalenaar toch doorgaans een brug te ver. Bescheidenheid en de wens om niet te nadrukkelijk in de spotlights te staan, waren dikwijls de achterliggende redenen. Met zijn show ‘25 jaar in liedjes: een wereldreis in dromen (zonder bedrog)’, die zich de afgelopen dagen afspeelde in het Theater aan de Parade, heeft hij eindelijk de ban gebroken.

Han Kooreneef zingt met zijn dochter Brechtje en zangeres Elke Vierveijer. Op piano Michiel Wetzer. Foto Chris Korsten

De show begon opmerkelijk genoeg niet met een of ander bekend lied, maar met videobeelden waarin onder meer Jeroen van der Boom bemoedigende woorden uitspreekt in de richting van de artiest die in een reeks van vijf optredens min of meer centraal staat. “Wie o wie kan jouw liedjes beter vertolken dan jijzelf? Neem mijn woorden als een spons op, want ik kan je nu al op een briefje meegeven dat dit allemaal naar meer smaakt”, zegt Van der Boom, met wie Kooreneef al jaren een bijzondere band onderhoudt.

Dochter
Dan betreden twee zangeressen de bühne van de intieme, in kerstsfeer gehulde Pleinzaal: zijn achttienjarige dochter Brechtje Kooreneef en Elke Vierveijer. Die laatste is een voormalig studente van de Bossche Koningstheateracademie en staat inmiddels te boek als een ‘snel rijzende ster’ op het vocale vlak. Het tweetal vertolkt op geheel eigen wijze het lied Blijf je vanavond, in 2008 uitgebracht door Monique Smit. Het duo ondersteunt – als grap, zo lijkt het – dit openingslied met gracieuze bewegingen.

Vervolgens komt het meer serieuze werk aan bod, variërend van Vaderdag (Marco Borsato), Hou me vast (Ruth Jacott) en Jij moet blijven (Liesbeth List) tot Hoe ik lopen moet (Guus Meeuwis), Los van de Grond (Jeroen van der Boom & Leonie Meijer) en niet te vergeten Sterrennacht, een lied dat is opgenomen in de lang verwachte musical Vincent. Bij diverse liedjes demonstreert Kooreneef zijn verborgen talent als zanger. Zijn vocale capaciteiten worden onder andere gekenmerkt door een warm en diep stemgeluid dat bovendien redelijk uniek lijkt. Bij de meeste nummers is sprake van een dubbele bezetting op de piano. Want behalve Kooreneef beroert ook Michiel Wetzer de toetsen.

Han Kooreneef, zangeres Brechtje Kooreneef, pianist Michiel Wetzer en zangeres Elke Vierveijer na afloop van de voorstelling. Foto Chris Korsten

“Achter elk liedje schuilt wel een verhaal. Sterrennacht bijvoorbeeld roept sterke associaties op met mijn innige vriendschap die ik heb gehad met Bernard Carbonez. Het kwam hard aan toen ik vernam dat hij zichzelf in oktober 2013 van het leven beroofde”, weet Kooreneef na afloop te vertellen. “Het feit dat ik nu zelf ook zing, had ik jaren geleden niet voor mogelijk gehouden. Ik ben nooit iemand geweest die per se op de voorgrond wilde treden, laat staan de showman uit te hangen. Een groot verschil met vroeger is dat ik geen moeite meer heb om mijn kwetsbaarheid te tonen. Daarnaast beschouw ik het als een voorrecht om samen met mijn dochter op het podium te staan.”

www.theateraandeparade.nl/

© Brabant Cultureel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *