Oeuvre van Richard van Dijk opnieuw bijeengebracht in Galerij-Museum Bies

Bij Galerij-Museum Bies in Aarle-Rixtel is nu werk te zien van de Tilburgse kunstenaar Richard van Dijk (1939-2008). Zijn werk was vooral in kleine kring bekend, bij familie en vrienden. Van Dijk was al jong talentvol. Dat blijkt wel uit een zelfportret dat hij maakte op 21-jarige leeftijd. Hij moest echter van zijn ouders naar de ambachtsschool en volgde de richting huis- en decoratieschilder. Maar hier lag zijn hart niet. Hij ging alsnog enkele jaren naar de kunstacademie in Tilburg en koos daar voor de vrije kunst.

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig experimenteerde hij met landschappen die grensden aan abstracte kunst, om daarna terug te keren naar een impressionistische stijl. Prachtig en tijdloos zijn zijn tonale zeestukken, opgebouwd uit blauwgrijze tinten, die hij veelal maakte als hij op Texel verbleef. In zijn landschappen koos hij vaak bomen en lichtval als onderwerp. Daarin ging hij in de loop der jaren steeds meer felle kleuren toepassen, zoals te zien is in De Bomenlaan uit 2001. Ook is hij meer met dik opgebrachte verf gaan werken. In plaats van een paletmes gebruikte hij een stukje karton om de verf uit te smeren, want het paletmes bevat scherpe punten en daarmee prikte hij nog weleens in het doek.

De expositie is samengesteld door conservator Marc Bies die het werk voor het eerst zag bij pastoor Stefan Schevers in Gemert. Deze woonde destijds, toen hij in Tilburg theologie studeerde, naast de kunstenaar en is hem door de jaren heen blijven volgen. Regelmatig kocht hij werk van de kunstenaar aan. Naast deze werken kreeg Bies ook veel werken in bruikleen van de familie. Richard van Dijk groeide op in een katholiek gezin met maar liefst vijftien kinderen. Via broers en zussen zijn veel schilderijen terechtgekomen bij de volgende generatie. Het werk van Van Dijk is zo tijdloos dat het nog prima past in moderne interieurs. Tien jaar geleden overleed Van Dijk, nog geen zeventig jaar oud. Het is jammer dat hij bij leven niet wat meer bekendheid heeft genoten, maar het lag niet in zijn aard de publiciteit te zoeken.

Galerij-Museum Bies is zowel kunsthandel, restauratieatelier als museum. De kerncollectie wordt gevormd door schilderkunst uit de twintigste eeuw. Een groot deel van de werken is van de bekende schilder van het Peellandschap, Marinus Bies (1894-1975), de grootvader van Marc. Deze collectie was destijds aanleiding om een museum te beginnen. In de naastgelegen galerie is plaats voor tijdelijke tentoonstellingen. (ivb)

Klik hierboven om het werk van Richard van Dijk te bekijken.

‘Richard van Dijk, 10 jaar na dato’ is nog t/m 9 december te zien bij Galerij-Museum Bies te Aarle-Rixtel.

www.galerij-museum-bies.nl

www.richardvandijk.eu

Reacties (2)

  1. Stefan schreef:

    Ter ere van de expositie zijn enkele diepte interviews te vinden op YouTube: een interview met een collega kunstenaar, fotograaf of mensen uit zijn persoonlijke leven. Deze zijn te vinden op het YouTube kanaal van museum galerij Bies:
    Een compilatie van de interviews draagt de naam: Herinneringen aan Richard van Dijk https://m.youtube.com/watch?v=MJrifSjShg8

  2. Tony schreef:

    Richard heeft een tekening gemaakt van mij als jong meisje ongeveer 55 jaar geleden, hij woonde toen bij een kennis van mijn moeder, deze tekening heb ik nog altijd en hangt op mijn slaapkamer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *