Expo en symposium over maakproces van kunstenaars en designers in Eindhoven

Beeldenstorm en Daglicht vormen samen één grote werkplaats in Eindhoven waar kunstenaars en designers kunnen experimenteren met materialen en technieken. De expositie The Secret Life of Materials gaat over het maakproces. De meeste tentoongestelde objecten zijn vervaardigd in genoemde ateliers, daarnaast ook in WARP in het Belgische Sint-Niklaas, en in het EKWC in Oisterwijk. De tentoonstelling is samengesteld door de Belg Stef Van Bellingen. Zijn uitspraak ‘het Stenen Tijdperk eindigde niet bij gebrek aan stenen’ zet de toon. Immers, innovatie – een zoektocht naar nieuwe materialen, technieken en toepassingen – is van alle tijden. De expositie is nog tot en met 9 december 2018 te zien op twee locaties: Pennings Foundation (in openingstijden) en Beeldenstorm|Daglicht (op afspraak).

Symposium
In het kader van de tentoonstelling The Secret Life of Materials vindt op maandag 26 november 2018 een symposium plaats in het van Abbemuseum. Diverse aspecten over materiaal door de eeuwen heen komen aan bod. Theo de Jong, stadsarcheoloog van Helmond, zet uiteen dat er al vroeg materialen werden uitgewisseld. Zo waren hier enkele eeuwen voor de jaartelling al glasobjecten uit de Nijldelta te vinden. Restaurator Tonny Beentjes vertelt over de restauratie van De Denker van Rodin, het teruggevonden beeld dat was gestolen uit de tuin van het Singer Museum in Laren. Aurora Loerakker, werkzaam bij het Van Abbemuseum, licht een tipje van de sluier op van het collectiebeheer van het Van Abbemuseum.

Watertorens, gegoten in aluminium, van Mieke Meijer

Michael Petry, directeur van het Museum of Contemporary Art in Londen brengt ter sprake wat de gevolgen kunnen zijn voor het auteurschap als een kunstenaar het maakproces uitbesteedt. Designer Mieke Meijer en kunstenaars Robbert & Frank, van wie werk is te zien in de expositie, vertellen over hun ervaringen met materiaalgebruik. Griet Menschaert, oprichter van het tijdschrift Kont, licht toe hoe zij haar aandacht van het maken steeds meer is gaan verleggen naar het communiceren met kunstenaars. Cartoonist en tekenaar Jeroen de Leijer maakt een beeldverslag van de dag. Het symposium wordt afgesloten met een rondgang door de expositie in Pennings Foundation, waar veel processen die aan bod komen in het symposium zijn terug te zien. (ivb)

Bekijk de presentatie van Lex van Lith, directeur Beeldenstorm/Daglicht over de tentoonstelling ‘The Secret Life of Materials’ bij de Pennings Foundation (1,8 minuut)

Voor info en aanmelding symposium: www.thesecretlifeofmaterials.nl
Kosten voor deelname: € 12,50 (studenten € 5,00), inclusief lunch.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *