Zevende fotoboek over Henny in de maak

Michel Szulc Krzyzanowski (Oosterhout 1949) werkt aan het zevende deel van zijn serie over Henny, een Waalwijkse vrouw die hij al 43 jaar fotografisch volgt. Of het boek daadwerkelijk uitkomt, staat overigens nog allerminst vast, aldus de fotograaf. “Dat hangt ervan af of de crowdfunding die momenteel loopt ook lukt”, zo laat hij weten. Op het moment van schrijven (8 november 2018) is 23 procent van de benodigde 15.600 euro binnen, met nog eenendertig dagen te gaan.

Szulc Krzyzanowski begon Henny te fotograferen in 1975, toen nog een zestienjarig meisje was dat werkte in een koekjesfabriek. In 1976 verscheen het fotoboek Neem nou Henny. Daar bleef het niet bij, want de fotograaf bleef Henny ook in de daarop volgende decennia volgen. Met vijf andere boeken als resultaat. Ook Henny’s dochter Charlotte is inmiddels onderwerp geworden van een soortgelijk project waarvoor Szulc Krzyzanowski de Bredase fotografe Linsey Kuijpers wist warm te maken. Het betreffende boek Charlotte werd vorig jaar gepubliceerd dankzij crowdfunding van de landelijke organisatie Voordekunst.

De omslag van het nieuwe boek. Henny heeft de ogen van haar overleden zoon Pascal op haar borst laten tatoeëren. Foto Michel Szulc Krzyzanowski.

En nu is dan het zevende boek over Henny in de maak: Henny. Ik ben er nog niet. Het boek wordt anders dan de vorige boeken, belooft de fotograaf die Henny ook langdurig interviewde: “Voor het eerst vertelt Henny wat er allemaal werkelijk in haar leven is gebeurd. Eerlijk en recht voor zijn raap. Maar het boek is niet alleen een opsomming van de vaak bizarre en aangrijpende feiten. Het gaat vooral over hoe Henny omgaat met wat haar allemaal is overkomen. Hoe ze dit zo bewonderenswaardig doet, illustreert ze met een tatoeage op haar schouder: Luctor et emergo, ‘Ik worstel en kom boven’. En dat is wat Henny ondanks alles doet en daarmee ontroert en inspireert deze bijzondere vrouw ons tot in het diepste van ons hart.”

Szulc Krzyzanowski onderstreept dat zijn boekproject wordt ondersteund door zowel het Fonds Journalistieke Bijzondere Projecten als door Stichting Kunstloc Brabant. Wie het boek wil kopen of anderszins donateur wil worden, verwijst hij naar de volgende site: voordekunst.nl. (je)

 

(c) Brabant Cultureel, 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *