Festival Circolo strijkt neer in Tilburg

Wie in de herfstvakantie vrij is en van circus houdt, kan van 12 tot en met 21 oktober 2018 zijn hart ophalen in Tilburg. Om precies te zijn: in het Leijpark. Daar vindt tien dagen lang Festival Circolo plaats, een circusevenement met meer dan honderd voorstellingen. Na zes edities in Liempde – vanaf 2008 elke twee jaar – is Tilburg voortaan de standplaats van dit festival waarin, zoals de organisatie schrijft, ‘bekende en onbekende circusdisciplines worden vermengd met moderne dans, theater, vormgeving en muziek tot totaalvoorstellingen’.

De keuze voor Tilburg werd mede ingegeven door de aanwezigheid van de hier gevestigde Fontys Academy for Circus and Performance Art (AcaPA). Naast onder meer Theaters Tilburg en De NWE Vorst hoort die opleiding dan ook tot de samenwerkende partijen. Eerder werd al bekend dat het festival een jaarlijks evenement moet worden met in een even jaar een indoorfestival, in een oneven jaar een buitenfestival.

Hoewel het om een internationaal festival gaat, is het Tilburgse aandeel in het programma aanzienlijk. Van diverse optredende gezelschappen liggen de wortels in de circusschool AcaPA. Daarnaast vermeldt het programma tal van voorstellingen van artiesten uit Zweden, Frankrijk, Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk. Nieuwe circustalenten, al dan niet nog studerend aan de circusopleidingen in Tilburg en Rotterdam, komen aan bod in de zogeheten Circoltenten Verleiding en Verrassing. De entreetickets voor de betreffende voorstellingen liggen een stuk lager dan die voor de ‘topvoorstellingen’. Los daarvan kan men in het gratis toegankelijke Leijpark terecht voor allerlei attracties, niet op de laatste plaats op het vlak van eten en drinken. En zelfs ‘een ritje op de rug van een reuzenschildpad van de Galapagoseilanden’ hoort tot de mogelijkheden. (je)

De basis van ‘Collectif Malunés’ werd tien jaar geleden gelegd in de Tilburgse circusopleiding. Foto Laure Villain.

www.festivalcircolo.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *