Olaf Douwes Dekker, 1941-2018

Een bijzonder mens, een liberaal zonder winstoogmerk, een vrije geest vol tederheid

In de nacht van maandag op dinsdag, 24/25 september 2018 overleed in Breda ons collega-redactielid Olaf Douwes Dekker (1941-2018). Olaf trad in 2006 toe tot de redactie van Brabant Cultureel, in eerste instantie vooral ter ondersteuning van het toen nog onder eigen titel verschijnende Brabant Literair. Hij beoordeelde consciëntieus de ingezonden literaire kopij en bracht (voor ons) nieuwe auteurs binnen. Na aanvankelijke twijfel schreef hij ook zelf bijdragen voor Brabant Cultureel, terwijl wij er op aandrongen dat hij ook eigen gedichten in Brabant Cultureel kon publiceren, wij zouden dan wel zeggen als het niet goed genoeg was…

Olaf was ook een man van ideeën, zowel organisatorisch in tijden van crisis, toen Brabant Cultureel van papier verhuisde naar het wereldwijde web, als inhoudelijk-redactioneel. Zo bedacht en schreef hij deels ook een reeks artikelen waarin we boekhandels portretteerden in tijden waarin het de boekhandel slecht ging. Hoewel vaak in stilte op de achtergrond was hij als het enigszins kon nadrukkelijk aanwezig op redactievergaderingen en andere bijeenkomsten en hij werd als vanzelf de nestor van de redactie.

Zijn bescheidenheid was groot. Misschien is hij de enige van de redactieleden die een eigen Wikipedia-pagina heeft en wat daar over zijn leven en werk op staat, bleef bij ons niet onbekend, maar dat was nooit iets waar Olaf zelf over begon, laat staan dat hij zich ergens op liet voorstaan. Dat hij steeds weer zijn familierelatie tot Eduard Douwes Dekker (Multatuli) moest toelichten, was iets waarbij hij zich had neergelegd. Trotser – maar dat hield hij voor zichzelf – was hij op de oom naar wie hij was vernoemd. Dat was de piloot Olaf Waldemar Douwes Dekker (1917-1940) die op 13 mei 1940 omkwam bij de allerlaatste actie van de luchtvaartafdeling van de Nederlandse Landmacht tegen de Duitse bezetter. Voor ons was Olaf vooral een goede, warme collega en daarnaast vooral dichter en een toonbeeld van integriteit.

Olaf Douwes Dekkers signeert zijn bundel “Levenslang” bij boekhandel Hollaers van Kemenade in november 2017. Foto Piet den Blanken

Door zijn ziekte was hij al enige tijd niet meer aanwezig bij redactievergaderingen. Daar werd hij wel steeds gemist en dat zal blijven. Wij wensen zijn echtgenote Coriënne en de kinderen en kleinkinderen veel sterkte.

Namens de redactie,
Lauran Toorians

Zie ook: Drie gedichten over de pijn van het verhuizen uit de bundel Levenslang [2017]

Beluister hier een interview met Olaf Douwes Dekker in het radioprogramma Grensgeluiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *