Boek in wording van Ingrid Simons onderstreept het belang van gastateliers in Brabant

In september en oktober 2017 werkte de Eindhovense beeldend kunstenaar Ingrid Simons in het gastatelier van het Vincent van GoghHuis in Zundert. In de streek rond Zundert, voor Simons een nieuwe omgeving, bezocht zij meren en vennen. De nieuwe omgeving bracht een ontwikkeling in haar werk op gang. Ze is meer kleur gaan gebruiken en dit leidde tot een nieuwe vertaling van het landschap. Om deze interessante ontwikkeling vast te leggen, samen met de inspiratiebronnen en de eindresultaten in de vorm van olieverfschilderijen, werkt Simons aan een boek.

Olieverfschilderij ‘Oude Buisse Heide I’ van Ingrid Simons-collectie Vincent van GoghHuis in Zundert.

Een boek over de werkperiode van een kunstenaar in een Artist in Residence (AiR) geeft niet alleen een beeld van het werk dat de kunstenaar daar heeft gemaakt, maar ook van de persoonlijke groei die de kunstenaar heeft doorgemaakt. En daarmee wordt het algemene belang van gastateliers voor kunstenaars onderstreept. Een kunstenaar komt vaker tot nieuwe ideeën en nieuwe ontwikkelingen wanneer hij af en toe zijn atelier uitkomt en elders in een nieuwe, inspirerende omgeving enkele weken onafgebroken kan werken. Behalve over een atelier dient een AiR daarom ook over een eenvoudige verblijfplaats te beschikken. En over een expositieruimte waar de eindresultaten getoond kunnen worden.

Om meer bekendheid te geven aan het fenomeen AiR, niet alleen voor het publiek, maar vooral ook voor de overheid die beslist over de besteding van gelden voor de kunsten, hebben een aantal organisaties van gastateliers in Noord-Brabant zich verenigd onder de naam ‘AIR netwerk Brabant’. De aangesloten residenties zijn: VanGogh AIR in Zundert, Witte Rook en Het Atlas Initiatief in Breda, TAC, Beeldenstorm/Daglicht, Baltan Laboratories en De Fabriek in Eindhoven, Sundaymorning@EKWC in Oisterwijk, SEA Foundation en LeoXIII in Tilburg, Annatopia/De Boshut in Baarle-Nassau, en Ecodorp in Boekel. (ivb)

Ingrid Simons aan het werk tijdens haar Artist in Residence in 2017 bij het Vincent van GoghHuis in Zundert.

Door Ingrid Simons financieel te steunen (dat kan al voor 10 euro, maar voor 30 euro ontvangt u ook een gesigneerd exemplaar van het boek) helpt u mee aan de verwezenlijking van de publicatie: www.voordekunst.nl

Ingrid Simons Van Gogh.blogspot.com

Introducing airnetwerk Brabant/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *