Expositie Risk Hazekamp in Eindhoven is geïnspireerd op roerige jaar 1968

Vijf jaar lang werkte beeldend kunstenaar Risk Hazekamp (1972) aan een project geïnspireerd op het roerige jaar 1968, nu vijftig jaar geleden. Aanleiding was het romantische gegeven dat in dat jaar een roeier en een schoonspringster elkaar ontmoetten tijdens de Olympische Spelen in Mexico City, waar ze uitkwamen voor de Nederlandse ploeg. Zij trouwden en een paar jaar later werden zij peetoom en peettante van de kunstenaar. Dit sprookje staat in contrast tot het historische feit dat net voor de openingsceremonie van de Spelen een studentenprotest in Mexico City bloedig werd neergeslagen door de overheid. De feestelijkheden voor de opening gingen door alsof er niets was gebeurd.

Hazekamp verzamelde archiefmateriaal over het jaar 1968 en gebruikt dit ook in haar expositie, die van 15 september t/m 28 oktober 2018 is te zien bij Pennings Foundation in Eindhoven. Maar dat materiaal diende behalve als documentatie vooral als inspiratiebron voor de kunstwerken die zij maakte. In de tentoonstelling staat de vraag centraal hoe wij nu aankijken tegen de situatie in Mexico City in het jaar van de Spelen. Maar ook speelt Hazekamp met het thema ‘dekoloniaal’ denken. Voor de route die de fakkel met het Olympische vuur volgde, was destijds gekozen voor de route die Christoffel Columbus aflegde toen hij de Nieuwe Wereld ontdekte, waarna Mexico een kolonie van Spanje werd. Maar dit was bedacht vanuit het perspectief van Europeanen, niet vanuit het perspectief van de bewoners van Mexico.

Waar Hazekamp ook mee speelt, is hoe wij beeld ‘lezen’ ofwel interpreteren. De expositie die de titel Social Dissolution of the West meekreeg, is geen letterlijke weergave van wat is gebeurd. De kunstwerken, analoge fotografie, muurschilderingen en installaties, geven op verrassende wijze veel stof tot nadenken. (ivb)

Jan van Laarhoven, snapshot van duikende Eljo Kuiler, Olympisch dorp Mexico, 1968. De fotograaf is de roeier (en de oom van Risk Hazekamp) die een oogje had op de schoonspringster.

Foto helemaal boven: Risk Hazekamp, “Marching”, analoge dubbelopname, 80 x 120 cm, 2018

‘Social Dissolution of the West’ is van 15 september t/m 28 oktober 2018 te zien bij Pennings Foundation in Eindhoven.

Donderdag 4 oktober 2018, om 20.00 uur, houdt Risk Hazekamp een lezing over haar project ‘Social Dissolution of the West’.

penningsfoundation.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *