Gam Bodenhausen maakt tekening in Het Oog in het Van Abbemuseum

Vijf maanden had beeldend kunstenaar Gam Bodenhausen de tijd om een immense tekening te realiseren in Het Oog, een patio in het Van Abbemuseum. Ze vordert gestaag. Eind september moet de tekening af zijn, want zondag 30 september 2018 is de finissage. Bezoekers kunnen haar regelmatig aan het werk zien.

Het project heet Graphite Knots oftewel Kluwen van Grafiet, waarmee Bodenhausen verwijst naar het basismateriaal voor de tekening, grafiet. Maar de naam heeft ook alles te maken met de naam van het dorpje Grey Knotts in het Lake District in het Verenigd Koninkrijk, waar zich een van de oudste grafietmijnen bevindt. Het potlood zoals wij dat nu kennen, met een gebakken stift van grafiet en klei en een omhulsel van hout, is een eind achttiende-eeuwse uitvinding. In de zeventiende eeuw bestond het potlood ook al, maar werd hiervoor pure grafiet gebruikt. Naast het werken aan de wandtekening, deed Bodenhausen ook onderzoek naar toepassingen van het materiaal grafiet en bezocht ze Grey Knotts. Een verslag hiervan maakt onderdeel uit van de expositie.

De tekening vertoont een grillige structuur waarbinnen hier en daar plant-, dier- en mensvormen opdoemen, als fossielen in een laag steenkool. Daarmee verwijst ze naar koolstof als bouwstof van alles wat leeft. Bodenhausen studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam en vervolgde haar opleiding aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Zij woont in Eindhoven. (ivb)

Gam Bodenhausen in het Oog. Foto Marcel de Buck

De tentoonstelling Graphite Knots van Gam Bodenhausen is nog t/m 30 september 2018 te zien in het Van Abbemuseum. De finissage is op zondag 30 september om 14.00 uur.

vanabbemuseum.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *