Brabant Stoet is het begin van De Mars

De Brabant Stoet, op 16 september 2018 in Bergen op Zoom, markeert het begin van een week die in het teken staat van de Zuidwaterlinie. Die Zuidwaterlinie is een reeks van forten, schansen en vestingsteden in de provincie Noord-Brabant. Aan beide uiteinden van deze waterlinie – in Grave en in Bergen op Zoom – wordt op zondag 16 september de aftrap gegeven. In Grave opent cultuurgedeputeerde Henri Swinkels het 290 kilometer lange Zuidwaterlinie Wandelpad. In Bergen op Zoom is commissaris van de koning Wim van de Donk bij de Brabant Stoet: een grootste optocht van lopende en rijdende Brabantse cultuur.

De Brabant Stoet belooft een Brabants bont spektakel te worden met zo’n honderd deelnemende groepen: gilden, fanfares, stads- en dorpsreuzen, steltlopers, historische loopgroepen, boerenovertrekken en processies. Samen vormen ongeveer drieduizend figuranten een stoet van vijf kilometer lang. De organiserende Brabantse Hoeders hopen op vijftigduizend bezoekers. Er verschijnt een krantje met informatie over deelnemende groepen.

Vanaf 7 september is er al een voorpoefje te zien in de Gertrudiskerk in Bergen op Zoom. Daar geeft een expositie een beeld van de lopende en rijdende cultuur in het hertogdom Brabant (de provincies Noord-Brabant, Antwerpen, Vlaams Brabant, Waals-Brabant en het Brussels Stedelijk Gewest). De expositie Brabant Stoet wil laten zien dat tradities niet suf en oubollig zijn, maar dat het juist gaat om beweging en vooruitgang. De expositie is in de vorm van een grote kubus gegoten, waarin opnamen van stoeten uit alle tijden zijn te zien. De tentoonstelling blijft gedurende drie weken te zien.

Bergen op Zoom is op 16 september vertrekpunt van De Mars, een wandeling van 165 kilometer langs cultureel erfgoed. De wandeling voert langs de Zuidwaterlinie. Er is in die wandelweek muziek, kunst en theater langs de route. Tijdens elke etappe wordt het kunstwerk van Tijs Rooijakkers geplaatst: grote houten naalden met een blauwe draad door het oog. Deze blauwe draad verbindt op symbolische wijze het landschap dat ooit door oorlog werd gespleten. Deze wandelweek besluit met een muzikaal slotfeest in Heusden op 23 september. (jk)

Reuzen bijeen in Hilvarenbeek in 2010. Foto’s Emmanuel Naaijkens

Lees ook het interview met de voorman van de Brabantse Hoeders:
Brabant Stoet belooft Brabants bont te worden/

www.brabantstoet.eu

www.zuidwaterliniemars.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *