Nieuwe galerie in Eindhoven op Sectie-C

Woensdag 29 augustus 2018 opent op Sectie-C in Eindhoven een nieuwe galerie. De economie trekt weer aan na een periode van economische crisis waarin veel galeries hun deuren hebben moeten sluiten. De naam van de nieuwe expositieruimte is Art Experience by KRL, waarbij KRL verwijst naar de naam van de galeriehouder, Karina Ruffo Leduc, een Canadese die al enkele jaren in Nederland woont. Zij kiest ervoor om naast de verkoop van kunst meer activiteiten te ontplooien, een ontwikkeling die ook plaatsvindt bij Galerie Pennings in dezelfde stad. Leduc wil zich richten op alle vormen van hedendaagse beeldende kunst en combineert deze met performances en diners. Kunst en het ervaren van kunst komen hierdoor samen.

Tijs Rooijakkers, Househead.

Sectie-C is een verzameling van kunstenaarsateliers en kleine creatieve bedrijven in voormalige industriepanden die tijdens de Dutch Design Week (DDW) hun deuren openzetten voor publiek. In een paar jaar tijd is Sectie-C uitgegroeid tot een van de populairste plekken tijdens DDW. Vorig jaar was in die week in de ruimte waar nu de galerie is gevestigd de expositie The World is my Playground te zien, een combinatie van design en fotografie, samengesteld door curator Justine Kontou. Daarmee oogsten Leduc en Kontou veel lof. Voor de komende DDW gaan zij opnieuw samenwerken. Er komt een expositie met als titel 28 grams of Happiness. Tijdens deze expositie gaan fooddesigners eveneens aan de slag met het begrip ‘gelukzaligheid’. Geïnspireerd door wetenschappelijk onderzoek naar het effect van voedsel op de hersens worden lunches en diners geserveerd waarvoor kan worden ingeschreven.

Maar eerst opent de nieuwe galerie eind augustus met de expositie Spore van de Eindhovense beeldend kunstenaar Tijs Rooijakkers (1975), bekend van recente installaties WoenselSupertoll! en Leap into the Deep in de openbare ruimte in de wijk Woensel en op het TU-terrein in Eindhoven. Met zijn WoenselSupertoll! won hij in 2017 de Eindhoven Cultuurprijs, een initiatief van Stichting Cultuur Eindhoven. Op zijn website schreef Rooijakkers: “Ik maak beelden. Of eigenlijk, stilstaande bewegingen. Mijn installaties ogen als schetsen in de ruimte: zich niks aantrekkend van de zwaartekracht of andere natuurwetten. Getekend en gewichtloos. Het is alsof ze vanzelf gegroeid, neergestreken of ontstaan zijn op de plek waar ze zich bevinden. Licht en klaar om verder te gaan. Je ziet dat ze vastzitten en stilstaan maar in je verbeelding zweven en zwermen ze voort.”

Galerie Art Experience by KRL op Sectie-C in Eindhoven tijdens DDW 2017.

Art Experience by KRL toont de tekeningen die aan deze ruimtelijke ontwerpen voorafgingen en die een beeld geven van Rooijakkers’ werkproces. Vrijdag 21 september, van 17 tot 20 uur organiseert de galerie een ‘come meet the artist’, een vernissage in aanwezigheid van de kunstenaar. (ivb)

 

De expositie Spore van Tijs Rooijakkers is van 29 augustus t/m 7 oktober 2018 te zien bij Art Experience by KRL in Eindhoven.

https://artexperiencebykrl.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *