’s-Hertogenbosch krijgt eindelijk een nieuw theater

De gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch heeft na jaren discussie op 2 juli 2018 de knoop doorgehakt, de stad krijgt een nieuw theater. De kosten worden begroot op zestig miljoen euro. Het nieuwe complex vervangt het huidige Theater aan de Parade dat volgens de gemeente ‘versleten’ is.

Het besluit is gevallen kort voor bekend werd dat het in aanbouw zijnde nieuwe theatercomplex in Den Haag geen 176 miljoen gaat kosten, zoals aanvankelijk gedacht, maar 210 miljoen euro. Ook in de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch waren de voorziene (hoge) bouwkosten lang een struikelblok. En ook over de locatie liepen de meningen uiteen. Nu is ervoor gekozen om het nieuwe theater te bouwen op de fundamenten van het huidige Theater aan de Parade.

Volgens het College van B. en W. was het dringend noodzakelijk om met de plannen aan de slag te gaan. Theater aan de Parade is gebouwd in 1976 en stond tot 1994, toen de huidige naam werd ingevoerd, bekend als het Casino. Het complex voldoet niet meer aan de verwachtingen van de bezoekers en de eisen die theatermakers vandaag de dag stellen. Zo is er door bezuinigingen bij theatergezelschappen minder vraag naar grote zalen voor grote toneelproducties. Dat het Theater aan de Parade geleidelijk in zwaar weer belandde, bleek uit teruglopende bezoekersaantallen, een minder programma-aanbod en, voor de exploitatie ook belangrijk, minder nevenactiviteiten. Maar de neerwaartse trend lijkt voorbij met het nieuwe seizoen voor de deur. De kaartverkoop gaat boven verwachting goed, er zijn al meer dan dertigduizend kaarten besteld.

“Daardoor dreigt het [theater] positie te verliezen. En dat geldt ook voor de culturele kwaliteit en concurrentiekracht van onze gemeente”, aldus het college aan de raad. Het nieuwe theater moet dertig tot veertig jaar meegaan zodat het “volwaardig bij kan dragen aan het culturele en economische klimaat van onze stad”. Andere podia in ’s-Hertogenbosch zijn De Verkadefabriek, popzaal Willem II en theaterzaal Perron3 (in Rosmalen). In de nabijheid is nog Theater De Speeldoos in Vught, maar dat verkeert in moeilijkheden omdat die gemeente de subsidie wil schrappen.

In het nieuwe Bossche theater is een grote zaal voorzien met negenhonderd tot duizend zitplaatsen, en een kleinere zaal met vierhonderdvijftig tot vijfhonderd zitplaatsen. Deze laatste wordt voorzien van een uitschuifbare tribune zodat er ook een accommodatie ontstaat met duizend staanplaatsen. Naar verwachting gaat de bouw vijf jaar duren. Wat de bouwwerkzaamheden ingewikkeld maakt, is dat het theater aan het drukbezochte, historische plein de Parade staat, op een steenworp afstand van de Sint-Jan. (en)

Theater aan de Parade is gebouwd in 1976. Foto Piet den Blanken

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *