Koninklijke onderscheiding voor filmmaker Leonard Retel Helmrich

De Tilburgse filmmaker Leonard Retel Helmrich is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Burgemeester Weterings van Tilburg speldde hem dinsdag 5 juni 2018 de onderscheiding op tijdens de première van de documentaire Klanken van Oorsprong. Retel Helmrich (58) stond aan de wieg van deze film over muzikanten met Indonesische roots. Uiteindelijk heeft zijn zus Hetty Naaijkens-Retel Helmrich de film gemaakt.

Burgemeester Wetering noemde Leonard Retel Helmrich een van de beste documentairemakers van Nederland. Geboren en getogen in Tilburg, kind van een Javaanse moeder en een Nederlandse vader, opgeleid in Amsterdam aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Hij debuteerde in 1990 met de speelfilm Het Phoenix Mysterie. De film was opgenomen in Tilburg en de toenmalige burgemeester Brokx speelde er een klein rolletje in, zo memoreerde Weterings.

Er volgden tal van films, waarbij Indonesië meer en meer inspiratiebron werd. Hij maakte onder andere een portret van Soeharto (van 1967 tot 1998 president van Indonesië) en diens familie. In 1995 werd hij op Java gearresteerd en als personae non grata uitgezet. Eind 1997 mocht hij het land weer in. Veelgeroemd is zijn drieluik van een Indonesische familie die politieke en religieuze conflicten probeert te overleven. Hij volgde het wel en wee van de familie gedurende twaalf jaar. Dat resulteerde in drie films: Stand van de Zon, Stand van de Maan, Stand van de Sterren.

Leonard Retel Helmrich is veelvuldig gelauwerd om zijn werk. In de filmwereld maakte hij naam met zijn eigen filmtechniek: de Single Shot Cinema. Hij heeft deze techniek onderwezen aan de New York University en in Abu Dhabi. Hij gaf gastlessen over de hele wereld. Totdat het noodlot hem trof tijdens het filmen in een vluchtelingenkamp in Libanon. Tijdens een rondje hardlopen zakte hij in elkaar en hield daar een hersenbeschadiging aan over. Hij is aan het revalideren in Goirle. Hij werkte vaak samen met zijn zus Hetty Naaijkens-Retel Helmrich. Samen zetten zij Scarabee Filmproducties Nederland op. (jk)

Lees ook op Brabant Cultureel:
Hetty Naaijkens – Retel Helmrich en haar nieuwste film ‘Klanken van Oorsprong’.

Regisseur Leonard Retel Helmrich bij een bord dat een door hem verzorgde workshop aankondigt op het PUSAN International Film Festival in Zuid-Korea.

Reacties (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *