Mestic wint 200.000 euro in de Chivas Venture

Jalila Essaïdi (Bio Art Laboratories, Eindhoven) werd tweede in de Chivas Venture, een jaarlijkse wedstrijd waarin sociaal ondernemers worden uitgenodigd een project te pitchen waarmee zij kans maken op een publieksprijs en op een deel van één miljoen dollar die wordt verdeeld door een vakjury van ondernemers. Zevenentwintig sociaal verantwoorde ondernemers waren dit jaar geselecteerd en Essaïdi behoorde tot de vijf finalisten die donderdagmiddag, 24 mei 2018, hun project mochten voorstellen in een overvolle Gashouder in Amsterdam. Zij eindigde als tweede en mag tweehonderd duizend euro in ontvangst nemen om Mestic verder te ontwikkelen.

Mestic, een gepatenteerd proces waarmee uit mest cellulose wordt teruggewonnen. Foto Piet den Blanken

In het BioArt project Mestic, dat eerder ook al internationale prijzen binnenhaalde, is een inmiddels gepatenteerd proces waarmee om uit mest (koemest, maar andere mestsoorten kunnen ook) cellulose wordt teruggewonnen zonder dat hierbij chemicaliën hoeven te worden toegevoegd en zonder restproducten. Die vezels kunnen worden verwerkt tot textiel, en dus kleding, maar ook tot bijvoorbeeld papier of een ecologisch verantwoorde vervanger van plastic. Hiermee wordt niet alleen een oplossing geboden voor het enorme mestoverschot – de mest wordt grondstof – maar ook voor het grondstoffenprobleem in de textiel- en kledingsector.

De Chivas Venture is een initiatief van Chivas Regal dat hiermee sinds de start in 2014 een miljoen dollar investeert in start-ups ‘die een positieve verandering brengen en naar een betere toekomst leiden’. (lt)

Foto boven: Jalila Essaïdi van Bio Art Laboratories in Eindhoven. Foto Piet den Blanken

www.chivas.com/the-venture

http://jalilaessaidi.com/work/

 

Lees ook eerdere artikelen in Brabant Cultureel: 

Het atelier van jalila essaidi is vooral gericht op experimenteel onderzoek

Belangrijke prijzen voor mestic en voor onderzoeksproject Jeroen Bosch

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *