Galerie Pennings breidt activiteiten uit onder de naam Pennings Foundation

Enkele weken geleden (in april 2018) verhuisde Galerie Pennings in Eindhoven naar het naastgelegen pand, Geldropseweg 63. Dat heeft alles te maken met de wens van galeriehouder Petra Cardinaal om meer activiteiten te ontplooien: “We streven ernaar binnen enkele jaren uit te groeien naar een centrum voor fotografie, videokunst en new media art. In het zuiden van het land is daar behoefte aan; er is nog geen permanente plek voor deze kunstvormen in het zuiden. Eindhoven is alleen al vanwege het innovatieve karakter van de stad een geschikte locatie.”

Galerie Pennings heeft in 2008 Fotografie Stichting Zuid Nederland (fotosz.nl) opgericht om samen met de galerie allerlei activiteiten mogelijk te maken. Zoals lezingen, portfoliobesprekingen, tentoonstellingen en een fotoboekenbeurs. Galerie Pennings gaat nu haar activiteiten verder uitbreiden onder de nieuwe naam Pennings Foundation.

De nieuwe grote ruimte biedt de mogelijkheid om meerdere exposities naast elkaar te organiseren. Met een bredere aanpak en cross-overs met andere kunstvormen beoogt de organisatie een breed publiek te bereiken. De nieuwe organisatie wil dat de locatie een plek wordt waar makers, kijkers, opdrachtgevers en kopers elkaar kunnen ontmoeten. En waar workshops en masterclasses worden aangeboden aan kunstenaars, maar ook aan verzamelaars. Ook wordt een educatief programma ontwikkeld voor scholieren uit het voortgezet onderwijs. Inmiddels hebben DuPho en de Fotoacademie hun weg naar Pennings Foundation al gevonden voor het organiseren van bijeenkomsten en workshops in het zuiden van het land. Ook staan reeds presentaties op het programma die worden georganiseerd in samenwerking met andere culturele instellingen in Eindhoven.

Tijden veranderen. Het aantal galeries loopt snel terug. Om kunst en kunstenaars een platform te bieden moeten daar nieuwe initiatieven voor in de plaats komen. Pennings Foundation wil zo’n initiatief zijn. Kunstenaars hebben na hun academietijd behoefte aan een plek waar zij andere kunstenaars kunnen ontmoeten, maar ze hebben ook behoefte aan coaching. De kunstenaar wordt tegenwoordig geacht cultureel ondernemer te zijn. Wie ondersteunt daarbij? Pennings Foundation wil hier ook een rol in spelen. Een subsidie van Stichting Cultuur Eindhoven maakt het mogelijk een aanzet te geven voor al deze nieuwe ontwikkelingen en te komen tot een nieuwe plek voor kunst en cultuur in Eindhoven. (ivb)

Galerie Pennings. foto Hanneke Wetzer

www.penningsfoundation.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *