Cartoons van Jos Collignon te zien in het Ton Smits Huis, Eindhoven

Het Ton Smits Huis aan de Jacob Reviuslaan in Eindhoven was van 1957 tot aan zijn overlijden in 1981 het woonhuis en atelier van cartoonist Ton Smits (1921-1981). Smits was een cartoonist en kunstschilder die doorbrak in de Verenigde Staten en onder meer cartoons maakte voor The New Yorker. Smits’ wens dat zijn cartoons en schilderijen ook na zijn dood toegankelijk zouden blijven, ging eind 1983 in vervulling toen zijn voormalige woning opende als museum met de naam Ton Smits Huis. Het museum is uiteraard gewijd aan Smits, maar biedt ook ruimte aan exposities met werk van verwante kunstenaars. Momenteel is tot eind juni werk te zien van de bekende cartoonist Jos Collignon.

Jos Collignon

Voordat Jos Collignon cartoonist werd, studeerde hij Internationaal Recht en werkte hij als journalist. De politieke en maatschappelijke achtergrond van zowel zijn studie als zijn journalistieke loopbaan bepaalde zijn keuze voor politieke prenten die sinds 1982 verschijnen in de Volkskrant. In 2009 won hij de Inktspotprijs en in 2012 de Grote Prijs van Press Cartoon Europe. In de tentoonstelling is een selectie van 44 prenten te zien uit zijn werk van de afgelopen tien jaar.

Het Ton Smis Huis is geopend op woensdagen van 11.00 tot 17.00 uur. Andere bezoektijden zijn mogelijk op afspraak. Doordat het museum in een woonhuis uit 1956 is gevestigd, is het helaas niet toegankelijk voor rolstoelers. (lt)

tonsmitshuis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *