Haak mee voor behoud van het koraal

Hoe vestig je de aandacht op een wereldwijd probleem? Dat kan bijvoorbeeld door er een kunstproject aan te verbinden, dan beklijft het langer. Dat is wat het Institute For Figuring (IFF) in Los Angeles doet. Dit instituut is ‘een organisatie gewijd aan de poëtische en esthetische dimensies van wetenschap en techniek’. Een van de projecten van dit instituut is Crochet Coral Reef ofwel koraalrif haken. Met dit kunstproject wil de organisatie aandacht vragen voor behoud van koraal overal ter wereld. Koraal is kwetsbaar en wordt bedreigd door milieuvervuiling en de opwarming van de aarde.

Met de tentoonstelling Crochet Coral Reef wil het IFF bewustwording bij het publiek creëren. De expositie reist de hele wereld over en is nu te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Op iedere locatie wordt het publiek opgeroepen stukjes haakwerk (breiwerk mag ook) in de vorm van koraal aan de expositie toe te voegen. Ook het Van Abbemuseum plaatste een dergelijke oproep. Daar ging de expositie op 7 april 2018 van start en zijn de eerste objecten al binnengekomen. Het gehaakte koraal ziet er heel kleurrijk uit maar bevat, net als bij echt koraal dat is aangetast, ook witte en zwarte delen. Het gebleekte koraal zou veroorzaakt zijn door de opwarming van de aarde. Waar het koraal zwart is, is het door vervuiling reeds afgestorven.

Tijdens de opening van Crochet Coral Reef in het Van Abbemuseum werd al druk gehaakt. Foto Marcel de Buck.

Crochet Coral Reef maakt deel uit van de expositie Handelsmerken. Bij deze tentoonstelling dienden internationale handelsbetrekkingen als inspiratiebron voor kunstenaars. Ook dit is een reizende tentoonstelling waaraan door het Van Abbemuseum een Brabantse bijdrage is toegevoegd. (ivb)

Crochet Coral Reef en Handelsmerken zijn tot 1 juli 2018 te zien in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

 www.vanabbemuseum.nl

http://theiff.org

 Haakpatronen zijn hier te vinden: https://vanabbemuseum.nl

Openingsbeeld: The Toxic Reef in the Smithsonian’s National Museum of Natural History,
Washington D.C., 2011. Foto Institute For Figuring.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *