Onderweg: fotocolumn

door Joep Eijkens

Joep Eijkens gaat nooit de deur uit zonder camera. Er valt onderweg ook zoveel te zien dat hij wil vastleggen – van bijzondere mensen tot rare plekken, van mooi licht tot kauwen in een kloostertuin. Voor Brabant Cultureel maakt hij deze rubriek waarin tekst en fotografie worden gecombineerd.

Dierenleed

‘Anonymous for the Voiceless’ is een internationale organisatie die het veganisme wil bevorderen. Dat doet zij onder meer door met enige regelmaat hier en daar in de openbare ruimte te demonstreren. En wel in de vorm van een zogeheten Cube of Truth: gemaskerde, zwart geklede mensen stellen zich op in een vierkantformatie en houden borden vast met de tekst TRUTH, alsook laptops voor het tonen van films over dierenleed.

Demonstratie van ‘Anonymous for the Voiceless’ op Utrecht Centraal. Foto Joep Eijkens.

Wachtend op mijn trein zag ik onlangs vlak voor de aankomst- en vertrekhal van Utrecht Centraal zo’n groepje gemaskerde figuren staan, aanvankelijk niet begrijpend wat zij aan het doen waren. Men kan ook niet alles bijhouden. De anonieme figuren zwegen. Wel was er een woordvoerder die discussieerde met een voorbijganger, maar waarover zij spraken, kon ik niet horen. Zelf vroeg ik mij af om welke waarheid het hier ging, want de schermpjes van de laptops stonden op zwart of gaven geen beeld te zien vanwege het felle zonlicht.

Toen ik even later in de trein zat en mijn ogen dichtdeed om te proberen wat te slapen, zag ik opeens de mooie groene kikkers voor me zoals ik die gezien had op een markt in Vietnam, hoe ze levend en wel vastgepakt werden door een aardige jonge vrouw die ze met een kort mes de lange poten afsneed, af en toe even pauzerend en rondkijkend om weer aan de volgende te beginnen. Welk recht heb ik die vrouw te veroordelen voor zoveel dierenleed? Waarmee ik overigens niets ten nadele van veganisten wil beweren – er zijn nu eenmaal meerdere waarheden.

 

 

© Brabant Cultureel 2018

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *