Margot Vanderstraeten wint E. du Perronprijs met boek ‘Mazzel tov’  

De E. du Perronprijs 2017 is toegekend aan de Vlaamse schrijfster Margot Vanderstraeten (1967) voor haar boek Mazzel tov. Mijn leven als werkstudente bij een orthodox-joodse familie. De jury eert Margot Vanderstraeten omdat zij een fascinerend boek schreef waarin ze een inkijkje geeft in de besloten gemeenschap van een orthodox-joods gezin in Antwerpen: het anders-zijn wordt intelligent besproken.

Mazzel tov (Hebreeuws voor ‘het ga je goed’) toont hoe je, ondanks deze grote verschillen, van elkaar kunt leren en met elkaar kunt leven. Het non-fictieboek verscheen in april 2017 bij Atlas Contact en er werden tot nu toe meer dan 40.000 exemplaren van verkocht. In 2019 verschijnt een Engelse vertaling. De andere genomineerden waren Alex Boogers met Onder een hemel van sproeten en Tommy Wieringa met De heilige Rita.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 2500 euro en een textielobject ontworpen door studio by aaaa (Moyra Besjes en Natasja Lauwers) en vervaardigd bij het TextielMuseum in Tilburg. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 18 april 2018 bij brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc), Spoorlaan 21 te Tilburg, aanvang 20.00 uur. Voorafgaand aan de uitreiking houdt Marja Pruis, schrijver en redacteur van De Groene Amsterdammer, de E. du Perronlezing over arrogantie.

In 2003 werd de Du Perronprijs uitgereikt aan Carl Friedman, pseudoniem voor Carolina Klop (Eindhoven 1952), een schrijfster wier verhalen zich eveneens afspelen in orthodoxe-joodse milieus. Vooral de roman Twee koffers vol over een joods gezin in Antwerpen was succesvol. Later is het boek verfilmd als Left Luggage. Friedman wekte altijd de indruk zelf van joodse afkomst te zijn en dat haar werk deels autobiografisch is. In 2005 kwam aan het licht dat daar geen sprake van is. Zij komt uit een katholiek Brabants gezin. Sindsdien heeft ze niet meer gepubliceerd.

De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de School of Humanities van Tilburg University en brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc). In 2016 won Stefan Hertmans de prijs voor zijn roman De bekeerlinge. Eerdere laureaten waren onder meer Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Warna Oosterbaan en Theo Baart (2015), Mohammed Benzakour (2013), Koen Peeters (2012), Ramsey Nasr (2011), Alice Boot & Rob Woortman (2010), Abdelkader Benali (2009), Adriaan van Dis (2008) en Guus Kuijer (2007). (en)

www.tilburguniversity.duperronprijs

 

Boven: Foto van Jos Lammers uit het boek “Her en Der” van Matt Dings en Jos Lammers.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *