Knippenbergprijs 2018 voor volksdevotie

Willy Knippenberg (1910-2005), priester, classicus, historicus en onderwijzer is een van de grondleggers van de regionale geschiedbeoefening in Noord-Brabant. Hij was op vele gebieden thuis, stond aan de wieg van enkele musea en was ook als bestuurder in de erfgoedwereld lang actief. Tot op hoge leeftijd bleef hij actief betrokken bij de heemkunde en regionale geschiedschrijving en hij werd voor zijn belangrijke inbreng onder meer geëerd met de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Na zijn overlijden werd in 2007 de naar hem genoemde Knippenbergprijs ingesteld. Dat was een initiatief van de Stichting Brabants Heem, de Leerstoel Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg, de Historische Vereniging Brabant, Het Noordbrabants Museum en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. De prijs werd ondergebracht bij de Stichting Knippenbergprijs die de prijs eerst jaarlijks en sinds 2012 om de twee jaar uitreikt ‘aan een persoon of vereniging in Brabant die een activiteit ontplooid heeft in de geest van Knippenberg’. Iedere keer kiest de stichting een thema waarop activiteiten als winnaar kunnen worden voorgedragen. Zowel personen als projecten (projectgroepen) komen in aanmerking.

Hubertuskapel in Galder. foto Piet den Blanken

Het thema voor 2018 is volksdevotie, wat aansluit bij het thema ‘religieus verleden’ in de maand november van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. De jury is op zoek naar ‘het meest aansprekende, vernieuwende en publieksgerichte project waarin historische en/of actuele aspecten van volksdevotie worden vastgelegd, ontsloten, verrijkt en gedeeld’. Heemkundekringen en erfgoedorganisaties worden door de stichting benaderd om nominaties in te zenden, maar iedereen kan een persoon of project voordragen voor deze prijs. Inzenden kan tot 15 september 2018, waarbij van belang is dat het voorgedragen project op die datum (grotendeels) moet zijn afgerond. De prijs bestaat uit een bronzen penning en een geldbedrag en wordt uitgereikt op zaterdag 17 november 2018 in Oisterwijk, de woonplaats van de vorige winnaar Wim de Bakker. (lt)

www.knippenbergpenning.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *