Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch denkt aan expositie over nazi design

De directie van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch is in gesprek met het Deutsches Historisches Museum in Berlijn over een mogelijke expositie over design van de nazi’s. Directeur Timo de Rijk van het museum zegt dat vandaag in een interview met de Volkskrant.

Wanneer die expositie plaats zou kunnen vinden staat nog niet vast. In 2020 is het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, in het najaar van 2019 wordt de bevrijding van het zuiden van Nederland herdacht. De directeur zegt in het gesprek met de Volkskrant dat een expositie over nazi design educatief van opzet is. ‘We moeten de propaganda onderuithalen. De belangrijkste vraag die we stellen is: zouden de nazi’s ook zo’n succes hebben gehad als het design niet zo goed was geweest?’

De nazi’s openden in 1937 in München het Haus der Deutschen Kunst, waar alleen kunst werd geëxposeerd die de goedkeuring had van het regime. Architect Paul Ludwig Troost liet zich, net als andere nazi architecten, inspireren door de klassieke kunst. De nazi’s gebruikten design ook voor propagandadoeleinden.

Het museum heeft zelf geen collectie die betrekking heeft op nazi-Duitsland. Het Stedelijk Museum is onder andere gespecialiseerd in keramiek. Daarom zijn er contacten gelegd met het Deutsches Historisches Museum om te bekijken of de collega’s in Berlijn een bijdrage kunnen leveren aan de expositie.

Directeur De Rijk realiseert zich goed dat het thema heel gevoelig ligt. De Rijk in de Volkskrant: ‘Het onderwerp nazi design is beladen en potentieel explosief, en dat is precies de reden waarom deze tentoonstelling er moet komen.’

In de krant vergelijkt De Rijk het met de discussie over het Nederlandse slavernijverleden die er onder meer toe heeft geleid dat het Rijksmuseum een expositie voorbereidt over dit onderwerp. ‘Iedereen zegt: dat werd weleens tijd. Zo is het ook met het design van het Derde Rijk. Als je in een museum belangrijke stromingen in de designgeschiedenis wilt laten zien, kun je niet met een grote boog om de jaren dertig en veertig heen lopen’, aldus De Rijk. (en)

Zie ook NOS.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *