Overzichtstentoonstelling van Rineke Dijkstra in De Pont

Ook als het om fotografie gaat, timmert De Pont al jaren stevig aan de weg. Dat wordt nog eens bevestigd door de overzichtstentoonstelling over het werk van Rineke Dijkstra die op 10 maart 2918 van start gaat in het Tilburgse museum voor hedendaagse kunst en die daar tot en met 22 juli is te zien. De expositie omvat ruim tachtig werken.

Rineke Dijkstra is een van de grote namen in de hedendaagse Nederlandse fotografie en zij geniet ook internationaal grote bekendheid. Vorig jaar (2017) was zij de eerste Nederlandse fotograaf die de prestigieuze Hasselblad Award won, een prijs waaraan een geldbedrag van circa 110.000 euro verbonden is. Grootheden als Henri Cartier-Bresson (1982), Robert Frank (1996) en Wolfgang Tillmans (2015) gingen haar voor, net zoals Jeff Wall (2002), Sophie Calle (2010) en Stan Douglas (2016) van wie De Pont ook werk bezit. Dijkstra werd niet op de laatste plaats bekend door haar fotoboeken, waarvan het in 1996 verschenen Beaches als een absoluut hoogtepunt beschouwd kan worden. In dat boek portretteerde zij jonge mensen aan het strand ten voeten uit. Ook haar serie over jonge vrouwen die net bevallen zijn, is heel bijzonder en ontroerend.

Sasha and Marianne , Kingisepp, Russia, November 2, 1914. Foto Rineke Dijkstra

‘De fraaie, haarscherp gedetailleerde foto’s geven de toeschouwer het idee oog in oog te staan met de geportretteerden’, aldus een persbericht van De Pont over Dijkstra’s werk. ‘Tegelijk verliezen ze deels hun individualiteit door het seriële karakter. Als kijker identificeer je je vooral met de algemeen menselijke gevoelens die zij tonen, zoals verlegenheid of ongemak.’ Dijkstra maakt ook video’s, waarvan De Pont er een aankocht: The Weeping Woman, Tate Liverpool. Deze video, waarin kinderen met elkaar discussiëren over Picasso’s schilderij The Weeping Woman, is ook te zien tijdens de overzichtstentoonstelling. (je)

www.depont.nl

Foto boven: Rineke Dijkstra, I See a Woman Crying, videostill (detail), 2009. Collectie De Pont museum, Tilburg.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *