Noord-Brabant in januari twaalf dagen Storioniland tijdens elfde Storioni Festival

De gebroeders Vossen, Wouter viool en Marc cello, en Bart van de Roer, vormen samen het Storioni Trio. Hun jaarlijkse Storioni Festival voor kamermuziek gaat dit jaar van start op vrijdag 19 januari in het Muziekgebouw Eindhoven en eindigt daar op zondag 28 januari. Dit officiële openingsconcert wordt meteen al spectaculair door de medewerking, naast die van het trio zelf, van Nicolas Altstaedt, de Frans-Duitse cellist die vanwege zijn virtuositeit in de pers is vergeleken met Paganini. Naast Altstaedt spelen op dit concert ook mee Alexander Kerr, oud-concermeester van het Concertgebouworkest, de Georgische pianiste Nino Gvetadze en de vaste Storionifestival-gast, de Roemeense altist Vladimir Mendelssohn.

Ook al is het eerste concert van het festival direct spraakmakend en wordt het op zaterdag gevolgd door een vlootschouw van deelnemers onder de naam Grande Parade, het is niet het echte begin. Twee dagen eerder, op woensdagavond, vindt in de Bossche Willem II Concertzaal (tot voor kort bekend als de Toonzaal) de finale plaats van het concours voor jonge ensembles dat het Storioni festival samen met de concertzaal heeft opgezet. Op donderdagavond voor de officiële opening is er een sneak preview als voorproefje op wat er in de week daarna allemaal komt.

De gebroeders Vossen, Wouter viool en Marc cello, vormen samen met pianist Bart van de Roer het Storioni Trio. Foto Mike Roelofs

Het festival, dat ook een masterclass door Alexander Kerr omvat, concerten door leerlingen van muziekscholen, wandelconcerten, koffieconcerten, optredens van laureaten van befaamde muziekconcoursen en competities, beperkt zich niet tot Eindhoven en ’s-Hertogenbosch of tot de klassieke muziek. Ook Breda en Tilburg worden aangedaan en er zijn cross over concerten met Perzische muziek, er is een speciaal Zwarte Zee concert met medewerking van reisjournalist Jelle Brandt Corstius en de Moldavisch-Tilburgse bayanspeler (knoppenaccordeon) Oleg Fateev. Enzovoorts.(ch)

www.storionifestival.nl

 

(c) Brabant Cultureel 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *